NRK Meny
Normal

REC stenger fabrikker permanent

Styret i REC har bestemt at fire fabrikker i Norge legges permanent ned. Men Mono-fabrikken i Glomfjord overlever.

REC-ansatte i Glomfjord

Her får de ansatte i REC i Glomfjord beskjed om at deler av virksomheten blir permanent lagt ned.

Foto: Sigurd Steinum (mobilbilde) / NRK

I en børsmelding opplyser selskapet at styret i et møte tirsdag vedtok å stenge permanent den eldste waferfabrikken på Herøya, multiwaferfabrikken i Glomfjord og solcellefabrikken i Narvik.

Mono-fabrikken i Glomfjord ikke ble nevnt i meldingen. Det kan bety at den ble spart.

700 mister jobben

Rundt 700 mennesker mister trolig jobbene sine. På Herøya ventes det 300 oppsigelser, i Narvik 180 og 200 i Glomfjord.

REC Norge står nå igjen med tre waferfabrikker på Herøya og en i Glomfjord - stedet der REC ble etablert i 1997. Selskapet sysselsetter mer enn 3.900 mennesker på verdensbasis. Totalt er det 1.200 ansatte i RECs norske virksomheter.

I tredje kvartal i år var driftsresultatet for Rec på minus 1.282 millioner kroner.

– Veldig trist

Men foreløpig kan det altså se ut til at den mest moderne delen av RECs virksomhet i Glomfjord vil overleve. Mono-fabrikken er ikke nevnt i pressemeldingen.

Driftsansvarlig Werner Klausen er spent på hva fremtiden vil bringe. Han og de andre ansatte skal nå inn i et møte med ledelsen.

– Jeg er veldig spent. Det er dette vi har snakket om de siste dagene, sier han til nrk.no.

Han er bekymret for ringvirkningene nedleggelsen vil få for lokalsamfunnet.

– Dette kommer til å bli veldig trist. Det er veldig mange arbeidsplasser i kommunen som er avhengig av bedriften.

Usikkert hvem som får fortsette

Nå må han vente i spenning før han får vite hvem det er som mister jobbene.

– Vi vet ikke enda hva som kommer til å skje. Vi må gå en runde før vi vet hvem som eventuelt får fortsette på Mono-fabrikken.

Fortsetter å tape

Resultatene for tredje kvartal viser at selskapet fortsetter å tape, selv om resultatet før skatt er kraftig forbedret sammenlignet med samme kvartal i 2010.

Inntektene i tredje kvartal gikk ned med 12 prosent sammenlignet med andre kvartal, og resultatet før skatt endte på minus 445 millioner kroner, mot minus 1.003 millioner i tredje kvartal i 2010.

Driftsresultatet for tredje kvartal var på minus 1.282 millioner kroner, mot 155 millioner kroner i pluss i samme kvartal i fjor.

Driftsinntektene i tredje kvartal endte på 3.001 millioner kroner, ned fra 3.783 millioner i samme kvartal i fjor.Totalt etter tredje kvartal i år har Rec et resultat før skatt på minus 6.816 millioner kroner.

Stengningsutgifter

Stengningen av de tre fabrikkene i Meløy, Glomfjord og Narvik har alene påført selskapet 272 millioner kroner i utgifter, viser kvartalsrapporten fra selskapet.

I Narvik mister 190 personer jobben og i Meløy mister 170 ansatte jobben. Resten av de berørte jobber på fabrikken på Herøya.

Stengningen av fabrikkene utgjør rundt 45 prosent av selskapets produksjonskapasitet på wafers (en tynn skive med halvledermateriale som benyttes til å lage solceller), og 180 megawatt med solcellekapasitet.

Totalt har selskapet rundt 3.900 ansatte, av disse rundt 1.200 ansatte i Norge.

Video REC permitterer 190 ansatte

REC permitterer 190 ansatte