Hopp til innhold

Giganteksplosjon kostet 60 millioner

20 bygninger og flere kjøretøy gikk til himmels da en lastebilen med 15 tonn sprengstoff eksploderte.

Created by InfoDispatcher

Ifølge Statens vegvesen var eksplosjonen i Drevja nesten femten ganger så stor som bomben som rystet Oslo 22. juli.

– Til sammen koster de omfattende skadene om lag 60 millioner kroner. To driftsbygninger og to våningshus ble totalskadet i eksplosjonen. Ødeleggelsene er enorme tatt i betraktning at dette er langt unna tettbebygde strøk, sier informasjonsdirektør Sigurd Ulven i Eika Gruppen til NRK.no.

Lastebilen med 15 tonn sprengstoff i lasten sto i et steinbrudd mellom Drevja og Ømmervatnet på fylkesvei 254 i Nordland 17. desember da det begynte å brenne i motorrommet. Kort tid etter eksploderte bilen – en eksplosjon som ifølge Statens vegvesen var nesten femten ganger så stor som bomben som rystet Oslo 22. juli.

En måned etter eksplosjonen var forsikringsselskapene på befaring i Drevja. Siden har de sittet med kalkulatorene sine for å få en oversikt over skadeomfanget i kroner og øre.

Forsikringssummen fordelt på fire forsikringstakere på totalt fire eiendommer.

– Stort sett fornøyd

– Foreløpig har jeg fått 500.000 kroner mindre enn jeg hadde bedt om. Men det er en del ansvarsforhold som ikke vil bli avklart før til høsten, så jeg regner med at det kommer en slump penger til, sier gårdbruker Steinar Jakobsen i Drevja til NRK.no.

Grisebonde Steinar Jacobsen og sønnen Ruben Jacobsen

NYTT LIV I FJØSET: Steinar Jakobsen og sønnen Ruben Jakobsen mistet hus og hjem da 15 kilo sprengstoff eksploderte 200 meter fra gården. Men grisene overlevde. – Det er robuste dyr, sier Steinar Jakobsen.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK
Drevja

Vinduene gikk med da den sterk trykkbølgen kom.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK
Forsikringsselskapet Eika på eksplosjonsstedet i Drevja

Både bolighus og biler ble skadet i eksplosjonen.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK
Drevja

I huset til Odd Vindstad ble alle vinduer sprengt ut i eksplosjonen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Drevja

Taket i stua til Sten Vindstad i Drevja ble helt ødelagt i den voldsomme eksplosjonen. Han kunne ikke kunnet feire jul hjemme.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Familien Jakobsens bolighus gikk med i eksplosjonen, mens driftsbygningen fikk store skader i eksplosjonen og den kraftige trykkbølgen som fulgte. I ett døgn fryktet grisebonden at han måtte nødslakte de 1500 grisene på gården etter eksplosjonen. Til alt hell overlevde de fleste grisene, og fødte hundre flere grisunger enn det som er normalt i en pulje.

Når NRK.no snakker med Jakobsen sitter han i en gravemaskin og jobber med tomta hvor støpearbeidene til nyfjøset snart skal i gang. Deretter starter arbeidet med nytt bolighus til familien.

– Det er godt å komme i gang. Vi regner med å flytte inn grisene i nyfjøset 24. oktober. Selv regner vi med å flytte inn i nyhuset i månedsskiftet oktober-november, sier Jakobsen.

Dette året blir et helt annerledes år for gårdbrukeren og familien hans.

– Nå skulle jeg vært godt i gang med våronna. Den må jeg sette borti år, sier han til NRK.no.

– Fortsatt uvirkelig

Naboene Sten og Mona Vindstad har bodd oss datteren etter at huset deres ble totalskadd i eksplosjonen. Han har fått erstatning for både bolighuset og garasjen.

– Det ser ut som dette skal gå bra. Vi har begynt rivearbeidet, og håpet er at huset vårt skal stå klart til innflytting til jul, sier han til NRK.no.

Han synes fortsatt det er vanskelig å fatte hvordan eksplosjonen kunne skje.

– Det er fortsatt uvirkelig. Noe slikt har aldri skjedd før, og vi får bare håpe at det ikke skjer igjen. Eksplosiver blir jo fortsatt transportert på denne måten over hele verden, sier Sten Vindstad.

Etterforskningen snart ferdig

Politiet på Helgeland er nå i sluttfasen i etterforskningen av ulykken.

– Undersøkelsene vi har gjort har avdekket at det ikke er grunn til å tro at det var noe straffbart rundt selve oppstarten av brannen i bilen. Det gjenstår noen undersøkelser og vurderinger rundt hvorfor brannen førte til eksplosjonen, sier politiadvokat Linda Rømma.

Nå skal politiet få hjelp fra sakkyndige til å vurdere kjøretøyet og de kjemiske stoffene som var i bilen.

– Det er ennå for tidlig å si når vi vil være ferdig med arbeidet, sier politiadvokaten.

I dag gjorde statens vegvesen klar til ny sprenging i steinbruddet der en lastebil med 15 tonn sprengstoff gikk i lufta og raserte en rekke hus og bygninger på tirsdag.

Lastebilen med 15 tonn sprengstoff i lasten stod i et steinbrudd mellom Drevja og Ømmervatnet på fylkesvei 254 i Nordland da det begynte å brenne i motorrommet og den siden eksploderte.

Forsikringsselskapet inspiserer skadene etter eksplosjonen i Drevja.