Hopp til innhold

Gatekunstner gjenskapte 1700-tallsmaleri

De staute hestene er byttet ut med figurer fra Star Wars-filmene og jegerne er byttet ut med to barn med hver sin spillkontroll i hendene. Slik gjenskapte en svensk kunstner et gammelt rokokkomaleri.

Klassisk veggmaleri gjenskapt med Lego og Star Wars

Kunstneren fikk frie tøyler til å tolke og lage en ny versjon av det over 260 år gamle bildet.

Det originale kunstverket fra 1754 viser en klassisk jaktscene av den franske prinsen Ludvig Filip. Det er et av Nordland kultursenters eldste og best bevarte veggmalerier.

Nå har den svenske kunstneren Andreas Englund tolket det på sin egen og moderne måte.

Kunstner Andreas Englund

Andreas Englund sa umiddelbart ja til jobben i Bodø, selv om han bare har malt utendørs en gang tidligere.

Foto: Ole Dalen / NRK

– Jeg har skapt en jakt i en virtuell verden, der to barn spiller karakterene som jager. Alle karakterene og symbolene i det gamle bildet er byttet ut med elementer vi kjenner igjen fra spillverden, sier Andreas Englund.

– Inspirasjonen er hvordan vi lever og jager i dagens samfunn, sammenlignet med på 1700-tallet. I dag skjer det i stor grad i spill og den virtuelle verden, sier kunstneren.

Kunstneren fra Stockholm er blant annet kjent for sine bilder av en aldrende superhelt i dagligdagse situasjoner.

Veggmaleri Nordland kultursenter

Det 25 meter lange kunstverket er malt på et gammel potetlager like ved kultursenteret i Bodø. Det tok nesten 90 timer å fullføre, ifølge Englund.

Foto: Ole Dalen / NRK

Fikk frie tøyler

– Vi sendte et bilde av den såkalte jaktscenen på Ludvik Filip-rommet og ga ham frie tøyler til å lage sin egen versjon, sier daglig leder Trond Solstad ved Nordland kultursenter.

Ideen oppstod allerede for tre-fire år siden da verket ble restaurert.

– Vi ville ha noe mer å vise frem til for eksempel skoleklasser som kommer hit, slik at de kan sammenligne de to kunstverkene. Og kanskje synes de også at det er litt mer spennende med en moderne tolkning, sier Solstad.

Kunstprosjektet er et samarbeid mellom Bodø kommune, Nordland fylkeskommune og gatekunstfestivalen Up North, som Solstad også er sjef for.

– Bildet fra 1754 er en skjult skatt og håpet er at den nye versjonen skal løfte og gi det mer oppmerksomhet, Andreas Englund er i hvert fall den rette personen til å gjøre det utrykket som kan passe til alle.

Fornøyd kunstner

Veggmaleri av Andreas Englund
Foto: Ole Dalen / NRK

Nå håper Andreas Englund at publikum setter pris på hans versjon av kunstverket.

– Det er godt å være ferdig og se resultatet av åtte lange dager med arbeid her ute. Målet er at folk i alle aldre skal få positiv energi av det og kjenne seg igjen i bildet, sier han.