Graciela Gonçalves Da Silva fra Argentina er akkurat ferdig med den store betongveggen i Bodø sentrum. Da hun ble invitert til Up North-festivalen i Bodø leste hun seg opp på kulturen nord i Skandinavia.
– Huseierne har vært positive. Vi har stort sett fått frie tøyler. Det er tydelig at denne kunstformen er blitt mer akseptert. Det er kunst i storformat. Folk i alle aldre går rundt og tar bilder og legger ut på Facebook, forteller festivalsjef Trond Solstad.
Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK– Jeg fant bilder av den samiske befolkningen, og ble nysgjerrig. Denne kulturen minner veldig om urbefolkningen i Latin-Amerika. Det var egentlig ganske vilt ut at uttrykket er så likt.
Da hun fikk se veggen i Bodø, bestemte hun seg for å speile motivet med to unge mennesker fra nord og helt sør på kloden.
– Kunstverket handler om å føre sammen folk som tilsynelatende er forskjellige. Det er mye intoleranse i verden akkurat nå. Jeg prøver å finne noen felles punkter.
– Inkluderende kunst
For bare ti år siden ble gatekunst fortsatt møtt med skepsis både blant folk og myndigheter.
– Men etter hvert som folk har fått oppleve den på gaten har det blitt åpenbart at det er en kunstform som er veldig inkluderende og lett å sette pris på, sier gatekunstblogger Walter Wehus.
Gatekunst har blitt et uttrykk i gaten som henvender seg direkte til folk, og som det er mye lettere å føle et eierforhold til, mener han.
Det skapte oppstandelse blant både politikere og gatekunstkjennere da Statens vegvesen malte over kunstverket «Awakening» i Bergen sist helg.
Foto: NRK– Jeg har hørt en gatekunstner hevde at samtidskunst, av den formen man finner på museer og gallerier, ikke lenger snakker til folk, sier gatekunstblogger Walter Wehus.
Foto: privat– Se bare på hvordan et nabolag kan gå sammen og slå ring om en sjablong når Vegvesenet kommer og skal fjerne den. Det er også alle slags folk som liker gatekunst, fra økonomistudenter som spekulerer i prisøkning til pensjonister som bare liker å se på den mens de går forbi.
– Folkets kunst
Søs Uldall-Ekman i Streetheart.dk er ikke redd for at det skal bli for mye gatekunst i bybildet.
– Gatekunst menneskeliggjør byen, og gir den stemme og øyne. Det er en kilde til inspirasjon og smil i det urbane rom. Street art er hverdagskunst og blitt folkets kunst. Den er der enten det er tirsdag eller søndag, om det regner eller sola skinner.
Likevel har hun et råd til ordførere og andre som vil gjøre kommunen sin mer attraktiv med kunst.
– Velg gode kunstnere, ellers kan det fort bli tamt og irrelevant, sier Søs Uldall-Ekman.
Gatekunstblogger Walter Wehus tror ikke politikere bør blande seg for mye inn.
– Positive politikerne er selvsagt en god ting. Vi må bare passe på at gatekunsten får fortsette å være dynamisk, og at politikerne ikke får lov å gå inn og «frede» og «bevare» enkeltverk i tide og utide. Gatekunsten skal komme og gå organisk i bybildet.
- Les også:
- Les også: Kampen mot gatekunsten