Går mot rekordbeslag av smuglerfisk i nord

Tollvesenet har beslaglagt over seks ganger så mye fisk på grenseovergangene i Nord-Norge sammenlignet med i fjor. – Likevel bare en brøkdel av den faktiske smuglingen, mener regiondirektør.

Beslag av turistfisk

Denne fiskefileten var på vei ut fra Norge da tollvesenet beslagla den på grensen til Nord-Finland. I år ligger Tollvesenet an til ny beslagsrekord av smuglerfisk på grenseovergangene i Nord-Norge.

Foto: Tollregion Nord-Norge

Totalt 2084 kilo er beslaglagt av tollvesenet i nord så langt i år mot 323 kilo på samme tid i fjor, skriver Fiskeribladet Fiskaren, som omtalte saken først.

Nå ligger rekorden an til å ryke, tror regiondirektør Atle Joakimsen i Region Nord.

Regiondirektør i Tollregion Nord-Norge Atle Joakimsen

Regiondirektør Atle Joakimsen i Tollvesenet forventer at rekorden i beslag av smuglerfisk blir slått i år, men frykter samtidig store mørketall.

Foto: Kristine Østvold / NRK

– Vi ser alvorlig på utviklingen. Antakelig ligger vi an til å sette rekord igjen i beslag av fisk hos oss, sier Joakimsen til NRK.

Beslagene blir gjort langs hele kysten, men hovedsaklig er det grenseovergangene i Finnmark synderne peker seg ut, ifølge regiondirektøren.

Det var nettopp der, på vei over grensen ved Kilpisjärvi i Nordvest-Finland, det største beslaget til nå i år ble gjort. Tre turister ble stanset med 751 kilo indrefilet av torsk. Et tall som får tollvesenet til å måpe.

– Hvis vi regner det om til middagsporsjoner, og anslår at en porsjon er på 250 gram, snakker vi altså om ca 3000 middager. Jeg har jo litt vanskelig for å se at det kun er til eget bruk, påpeker Joakimsen.

Frykter store mørketall

Regiondirektør i Fiskeridirektoratet region Nordland, Janne Andersen

Regiondirektør Janne Andersen i Fiskeridirektoratet vil ha regulering av turistfisket.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Den tillate kvoten er for ordens skyld på 15 kilo filet. Og selv om det ligger an til et rekordår, er regiondirektøren svært bekymret.

– Det er utvilsomt store mørketall her, og vi får bare tak i en liten brøkdel av det virkelige omfanget. Hvordan vi skal komme problemet til livs er vanskelig å svare på, for det er ikke en enkel løsning på det.

Bekymringen over den store mengden smuglerfisk deles av Norges Fiskarlag. Overfor Fiskeribladet Fiskaren etterlyser leder Kjell Ingebrigtsen utvidet grensekontroll.

– Beslagene viser jo at dette er et problem som vokser og vokser. Vi burde intensivere kontrollen, sier Ingebrigtsen til avisa.

– På høy tid med regulering

Og det er på høy tid med en regulering av turistfisket, mener Fiskeridirektoratet. I dag er det nemlig ingen krav til rapportering når turistene fisker i norske fjorder.

– Det har vært iverksatt spesielle reguleringer på kysttorsken i mange år. Det er det først og fremst norske fiskere som blir berørt av. Samtidig fisker turistfiskerne mest på kysttorsk, påpeker regiondirektør Janne Andersen i Fiskeridirektoratet.

– Det er derfor en ekstra grunn til å få inn rapporter på hvor mye som tas ut, legger hun til.

I en SMS til NRK skriver statssekretær Ronny Berg i Nærings- og fiskeridepartementet at de jobber med ei regulering av turistfisket.

De regner med å kunne legge fram en løsning i løpet av denne måneden.

Smuglerfisk

Store mengder torskefilet blir sendt til destruering etter et beslag i Nord-Norge. Dette beslaget ble gjort ved Kivilompolo på grensen til Nord-Finland.

Foto: Tollregion Nord-Norge