Har stått i et lagerskur i flere tiår - snart kan «Anna Karoline» få eget museum
Verdens eneste gjenværende nordlandsjekt er et skritt nærmere varig tak over hodet. Dersom staten bidrar med midler kan bygginga starte i 2016, mener Nordlandsmuseet.
Slik tenker arkitekt Salmi Rintala seg «Anna Karolines» Hus i Bodøsjøen.
Foto: Rintala Eggertsson Arkitekter
Publisert
Artikkelen er flere år gammel.
I snart 60 år har hun stått på land i Bodøsjøen. Mesteparten av tiden skjult inne i et stort lagerskur. Men nå ser det ut til at jekta «Anna Karoline» kan få et langt bedre husvære.
I dag kom nemlig meldingen om at Nordland fylkeskommune er positiv til å medfinanisere et Jektefartmuseum i Bodøsjøen.
– Dette er veldig godt nytt for Nordlandsmuseet og alle de som har arbeidet for å realisere prosjektet, sier direktør Morten Steffensen ved Nordlandsmuseet.
Helt siden hun ble satt på land, har det vært snakk om å bygge fartøyet inn i et jektemuseum, men det har dratt ut fordi det har vært vanskelig å få finansieringen på plass.
I et brev til Nordlandsmuseet fra Fylkesråd Arve Knutsen går det frem at medfinansiering fra Nordlands fylkeskommune «vil måtte skje gjennom bruk av DA-midler som skal kompensere for høyere arbeidsgiveravgift i Bodø.» I brevet står det:
– Prosjektet har vært drøftet i Programrådet for DA Bodø som er positiv til å finne en finansieringsløsning for 30 millioner kroner innenfor en ramme på tre år og minimum 5 millioner kroner i 2015.
Fylkeskommunens medvirkning forutsetter at det oppnås en samfinansiering med Bodø kommune og staten, og at kompensasjonsmidlene opprettholdes på dagens nivå.
12. februar i år vedtok et enstemmig Bodø bystyre å støtte Jektefartsmuseet, så nå er det statlig finansiering det står på.
Styreleder for Nordlandsmuseet, Geir-Ketil Hansen tror på byggestart i 2016.
Foto: Stortinget
Styreleder for Nordlandsmuseet Geir-Ketil Hansen er svært fornøyd i dag.
Den positive uttalelsen fra Fylkeskommunen skal oversendes Kulturdepartementet, så snart som mulig. Det er de som behandler søknaden om statlig finansiering.
– Nå retter vi blikket mot Kulturministeren, og neste stasbudsjett. Hvis staten nå bidrar kan vi starte bygginga allerede til neste år, sier Hansen.
I slutten av februar sendte Nordlandsmuseet søknad til Kulturdepartementet om tilskudd til nasjonalt kulturbygg.I dag er Kulturrådet på befaring i Bodø og ser på jekta. Hansen mener sjansene er gode for å få statlige midler til prosjektet.
– Det er en nasjonal oppgave vi påtar oss og derfor er det så viktig at vi greier å gjennomføre. Jeg tror Kulturdepartementet er positive. Nå har vi gjort hjemmeleksa vår, både kommune og fylkeskommune bidrar, så nå har vi en veldig god søknad.
Slik tenker arkitekt Salmi Rintala seg «Anna Karolines» Hus i Bodøsjøen.
Foto: Rintala Eggertson Arkitekter
– En stor dag
Anna Karoline ble bygget i 1876 i Brataker i Mosvik i Trøndelag. Den er 60 fot lang, 21 fot bred og hadde en lastekapasitet på 90 tonn dw. Storseglet var 14,5 meter bredt og 10,5 meter høyt, og fartøyet hadde et toppseglet på 5 x 5 meter.
Foto: Ernst Furuhatt/ Salten Museum
Riksantikvaren har tidligere uttalt at «Anna Karoline», i en bedre innpakning enn dagens lagerskur, ville bli "en rubin for vår kysthistorie".
Jekta pleide å være stasjonert i Lofoten hver vinter i sine aktive år. Der fungerte hun som butikk og det ble kjøpt fisk, som ble saltet om bord. Om våren seilte hun sørover og saltfisken ble tørket på bergene i Roan i Trøndelag. Når klippfisken var ferdig ble kursen satt for Bergen.
Fra 1929 ble hun brukt som lekter under transport av tørrfisk sørover og varefrakt nordover. I 1954 kjøpte Nordlandsmuseet «Anna Karoline» fra familien Angel i Hopen i Øst-Lofoten, og hun kom til Bodøsjøen i 1959.
– Det er en stor dag for formidlingen av den nordnorske historien, og at det er godt å få være med på å sikre den viktige historien som «Anna Karoline» representerer, sier Ingelin Noresjø, Fylkesråd for Kultur i Nordland fylkeskommune.