Hopp til innhold

La grunnstein for jektefartsmuseum: – Er starten på en ny epoke

Det nye museet vil gi tak for 500 år med norgeshistorie. – Vi tar historien tilbake til Nord-Norge, forteller Nordlandsmuseet.

Anna Karoline

Grunnsteinnedleggelse for Anna Karoline, jektefartsmuseum i Bodø F.v: fylkesordfører Sonja Steen, styreleder nordlandsmuseet, Geir Ketil Hansen og Synne Bjørbæk, varaordfører Bodø

Foto: Øystein Nygård / NRK

Med salutt ble grunnsteinen til jektefartsmuseet Anna Karoline høytidelig lagt ned i Bodø i dag. Flere hundre hadde samlet seg i Bodøsjøen for markeringen av at jektefartsmuseet nå skal bygges.

– Når vi nå bygger et jektefartsmuseum her, så tar vi også historien om jektefarten tilbake til Nord-Norge. Det var her grunnlaget for jektefarten ble lagt, sier styreleder Geir Ketil Hansen i Nordlandsmuseet.

Anna Karoline

Flere hundre personer var samlet til grunnsteinnedleggelsen i dag.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Uvirkelig

Og dagen i dag har mange ventet lenge på. For i nesten 60 år har Anna Karoline, som er den eneste bevarte nordlandsjekta, stått på land i bodø.
Leif Sjøbu, leder av jektas venneforening, har jobbet i cirka 20 år med å få plass et museum.

– Dette er fortsatt uvirkelig for meg. Jeg kan beskrive arbeidet som en evigvarende bølge, nå ser jeg at vi snart slår på land og at et museum begynner å bli realistisk, sier Sjøbu.

Nytt jektefartsmuseum

Slik vil det ferdige museet bli seende ut.

Foto: Rintala Eggertsson Arkitekter

Men tiden på land har gitt jekta hard medfart, i mange år stod den ute i all slags vær og vind. Nå skal det brukes cirka 100 millioner kroner på museet, som i tillegg til å huse Anna Karoline også skal fortelle om norsk jektefart og kystkultur. Museet er finansiert som et spleiselag ved hjelp av statlige, fylkeskommunale og kommunale midler.

Bodøs varaordfører mener det blir en hyllest til hele Nord-Norge.

– Dette handler om historieformidling og hvordan Norge ble bygd opp. Der er jektefarten sentral. Et museum vil være med på å bringe inn den nord-norske historien i fortellingen om Norge. Det er en del av historien jeg mener har vært fortrengt og underkommunisert, sier Bjørbæk (Rødt).

Leif Sjøbu

Leif Sjøbu har kjempet i mange år for å få til et jektefartsmuseum.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Blir Bodøs fremste attraksjon

Om knappe to års tid blir det mer enn musikk og taler. For våren 2018 skal jektefartsmuseet stå ferdig.

– Vi vil formidle historien om jektefarten med det nordnorske bakteppe, hvor fiskeriene, tørrfisken og utviklingen av de mange handelssteden står stentralt. Derfor er dette også starten på en ny epoke i fortellingen om jektefarten, sier Hansen.

Og Anna Karolines fremste forkjemper kan knapt vente til museet står ferdig.

– Dette blir et levende museum hvor man kan oppleve lukt, tørrfisk og tran. jeg vil påstå det blir Bodøs fremste attraksjon. Dette er symbol på byens identitet som vi har manglet, sier Sjøbu.