Vil redde «Anna Karoline»

Riksantikvaren mener verdens eneste originale nordlandsjekt må tas bedre vare på. – Jekta vil bli en rubin for vår kysthistorie, mener han.

Riksantikvar Jørn Holme inspiserer "Anne Karoline"

Riksantikvar Jørn Holme inspiserer jekta 'Anna Karoline'.

Foto: NRK

«Anna Karoline» har stått på land i Bodøsjøen i over 50 år, uten at noen har klart å ta godt nok vare på fartøyet.

– «Anna Karoline» fortjener en helt annen skjebne enn å stå i et trangt treskur. Vi bør kunne lage noen moderne glassbygg og gjøre dette lyssatt. Vi bør gjøre denne til en rubin for vår kysthistorie, sier riksantikvar Jørn Holme.

I går fikk Holme oppleve «Anna Karoline» for første gang. Riksantikvaren ble imponert over det prektige fartøyet, som står bortgjemt i et lagerskur i Bodøsjøen, og som er den eneste gjenværende originale nordlandsjekta fra slutten av 1800-tallet.

(artikkelen fortsetter under)

Riksantikvar Jørn Holme inspiserer jekta Karoline

Riksantikvar Jørn Holme fikk i går oppleve 'Anna Karoline' for første gang.

Foto: Ernst Furuhatt

Vil være medspiller

Ettersom «Anna Karoline» ligger utenfor Riksantikvarens område, sier Jørn Holme at Riksantikvaren vil kunne være en medspiller i arbeidet med å ta bedre vare på fartøyet.

– Vi og våre arkitekter og eksperter på fartøy kan være tett på et prosjekt som dette, men midlene må komme fra kommunen og fra partnere i næringslivet. Så blir spørsmålet om kulturdepartementet kan jeg støttet til dette, sier Holme.

Ordfører i Bodø, Odd Tore Fygle, liker ideen.

– Å få til dette samtidig som vi spiller på lag med riksantikvaren, kan vise seg å være en god deal i forhold til å få utløst finansiering fra staten, sier han.

Lofoten vil ha jekta tilbake

«Anna Karoline» ble for 50 år siden hentet fra Lofoten og plassert i Bodø. I de siste årene har flere tatt til orde for å flytte jekta tilbake til sitt naturlige hjemsted, og plasseres på Ballstad.

Salten museum som i dag er ansvarlig for «Anna Karoline» har ikke klart å finne en ny tomt for jekta. Forsøkene på å få finne et mer passende og verdig sted, har i flere å blitt utsatt på grunn av manglende økonomiske midler.

Jekta Anna Karoline

'Anna Karoline' har stått på land i over 50 år. Nå vil riksantikvaren ta ansvar.

Foto: Ernst Furuhatt/ Salten Museum