NRK Meny
Normal

Frykter fylkeskommunen havner i skvis etter Widerøe-kjøp

Opposisjonen i Nordland fylkeskommune er kritisk til Widerøe-kjøpet på fredag. De er redd fylkeskommunen lett kan komme i skvis når de må ha ulike hatter på seg i ulike situasjoner.

Widerøe-fly

500 MILL I CASH: Ifølge Dagens Næringsliv har Nordland fylkeskommune betalt 75 millioner kroner, Fjord1 170 og Torghatten 255. Totalt 500 millioner kroner. Hva det totale beløpet blir er ikke klart, men SAS sa fredag at de hadde solgt det for to milliarder.

Nordland fylkeskommune kan fort komme i et avhengighetsforhold til Torghatten. Det mener opposisjonen etter kjøpet av Widerøe på fredag.

Torghatten blir største eier med en andel på 51 prosent, Fjord1 eier 34 mens Nordland fylkeskommune står med en eierandel på 12 prosent.

May Valle, førstekandidat Nordland Venstre

May Valle, gruppeleder for Venstre på Nordland fylkesting.

Foto: Nordland fylkeskommune

– 12 prosent eierandel gir ingen innflytelse uten at du har med en av de andre eierne. I dette tilfelle er det Torghatten, og det vil si at du kommer i et avhengighetsforhold i forhold til å oppnå intensjonene, nemlig å beholde arbeidsplassene.

– Alene med en så liten aksjepost har ikke fylkeskommunen muskler nok, sier Venstres gruppeleder på fylkestinget i Nordland, May Valle.

Det etableres nå et selskap, WF Holding AS, som skal eie 80 prosent av aksjene i Widerøes Flyveselskap AS. SAS vil fortsatt beholde 20 prosent av aksjene i selskapet.

Frykter uheldige koblinger

Ann Hege Lervåg, leder for rovviltnemda i Nordland

Ann-Hege Lervåg, gruppeleder for Senterpartiet på Nordland fylkesting.

Foto: Frank Nygård / NRK

Både Venstre og Senterpartiet er svært glad for at arbeidsplassene er berget og at Widerøe er på norske hender, men de tror Nordland fylkeskommune lett kan komme i en skvis.

– I offentlig forvaltning må man alltid prøve å holde sin sti ren, og at det ikke er koblinger når man skal i gang med anbudsprosesser. Nå når vi er eiere av Widerøe er vi i en situasjon der vi kanskje må tenke Widerøes beste, og ikke distriktspolitisk beste. Altså gjøre politiske vurderinger. Og det er kjempeuheldig, sier Ann-Hege Lervåg, gruppeleder for Senterpartiet.

– God næringspolitikk

Høyre, som en del av av fylkesrådet, forsvarer investeringen.

Oddleif Olavsen

Oddleif Olavsen (H), fylkesråd for utdanning.

Foto: Sara Bjelvin / NRK

– Vi i Høyre er meget klar over at denne fødselshjelpen, som er det det dreier seg om. Fødselshjelp for å få Fjord1 og Torghatten til å være gode eiere. Den er vi veldig bekjent med at vi har vært med på. Det sier fylkesråd for utdanning i Nordland, Oddleif Olavsen (Høyre).

Høyre kom med i fylkesrådet i Nordland i februar i år, mens SV gikk. Det førte til at Høyre fikk to fylkesråder.

Olavsen mener kjøpet av Widerøe er god høyrepolitikk.

– Så skal vi ut når vi har konsolidert stillingen, om to - tre år eller hva det måtte være, og det er god næringspolitikk. Det sier fylkesråd for utdanning i Nordland, Oddleif Olavsen (Høyre).

Også Frp er kritisk til fylkesrådets investering i Widerøe, og mener de her har gjort en feilprioritering.