NRK Meny
Normal

Frykter folk ikke bryr seg om sammenslåing: – Viktig å stemme

Rundt 15 kommuner i Nordland vil i løpet av de neste ukene gjennomføre folkeavstemninger i forbindelse med kommunereformen. I Narvik frykter ordføreren at folk flest ikke bryr seg, og at valgdeltakelsen blir lav. – Jeg håper virkelig at folk stiller opp, sier han.

Ordførerkandidat Rune Edvardsen i Narvik Ap

Ordfører Rune Edvardsen ønsker sammenslåing med Evenes. Han håper flertallet er enig med han.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Her er skjemaet som folk får utdelt

Her er spørsmålene som innbyggere i Narvik skal ta stilling til på søndag.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Først ut av kommuner som gjennomfører folkeavstemning er Narvik. Denne helga skal folk ta stilling til spørsmålet om sammenslåing med Evenes. Ordfører Rune Edvardsen (Ap) håper folk sier ja når valglokalene åpner søndag.

– Jeg tror det vil komme mye positivt ut av en fremtid med Evenes. Vi har mye kompetanse i begge kommuner, som vi kan dra nytte av begge veier.

Han forteller at det har blitt gjennomført tre folkemøter i kommunen, for å informere og opplyse folk om hva som står på spill. Edvardsen beskriver oppmøtet som bra. I alle fall sammenlignet med andre kommuner som er i en lignende prosess.

To valg

Prosessen om sammenslåing mellom Evenes og Narvik har kommet så langt at det har blitt skrevet en intensjonsavtale mellom kommunene. Andre kommuner i Ofoten har vist en viss interesse, men uten at det har ført til videre planer.

Stein Hugo Steffensen

Stein Hugo Steffensen, som NRK møter på gata i Narvik, er selv bortreist når avstemninga finner sted.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Dermed står innbyggerne overfor to valg når de besøker stemmeurnene i helgen. Enten å slå seg sammen med Evenes, eller å fortsette som selvstendig kommune. Som i dag.

Et enkelt valg til tross, kan det synes som om interessen for kommunereformen ikke er særlig stor.

– Jeg må ærlig talt si at jeg ikke har gjort meg de store tankene rundt dette. Jeg registrerer at det pågår en prosess, og at vi må gjøre en eller annen kobling mot andre kommuner. Men som innbygger i Narvik betyr dette egentlig lite for meg, sier Stein Hugo Steffensen, som NRK møter på gata i Narvik.

– Jeg har ikke reflektert så mye over en eventuell sammenslåing. Jeg overlater diskusjonen til politikere og de som har greie på dette, sier en annen.

Halvparten stemte

Rune Edvardsen i Narvik (Ap)

Rune Edvardsen i Narvik (Ap) håper på det beste når stemmelokalene åpner søndag.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Sist lokalvalg var det knappe 50 prosents oppslutning i Narvik. Ordføreren frykter valgdeltakelsen blir svært lav også denne gangen.

– Det kan være at folk ikke bryr seg om å stemme fordi dette er en rådgivende avstemning, men det er likevel viktig at folk sier sin mening. Det har betydning for hvordan vi politikere håndterer dette i ettertid.

Han tror kanskje folk ikke er vant med slike avstemninger.

– Så langt jeg kan huske er det første gang vi har en slik folkeavstemning. Jeg er spent, og håper virkelig at folk stiller opp.

Håper på flere

Ordføreren håper også at flere kommuner i Ofoten melder seg på senere.

– Jeg håper på sikt at vi klarer å få med oss de andre kommunene i Ofoten. Da vil vi stå mye sterkere som region.

Vi ser at byer som Harstad, Bodø og Tromsø snakker om storsammenslåing med mange kommuner rundt. Jeg mener det vil være riktig også for Narvik å gjøre dette.

Rune Edvardsen / Ordfører i Narvik