Hopp til innhold

Frykter å miste 100 arbeidsplasser – ber næringsministeren holde fingrene av fatet

Brønnøysundregistrene og flere andre frykter konsekvensene dersom regjeringen flytter ansvaret for Altinn vekk fra Brønnøysundregistrene. – Altinn forblir i Brønnøysund, slår næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fast.

Brønnøysundregistrene

Siden 2004 har Brønnøysundregistrene forvaltet Altinn med hovedkontor her i Brønnøy kommune.

Foto: Wikipedia commons

Regjeringen vurderer å flytte ansvaret for Altinn inn under Difi, direktoratet for forvaltning og IKT.

Dersom det skjer frykter de ansatte at 100 arbeidsplasser i Brønnøysundregistrene forsvinner, og at flere år med utvikling av digitale løsninger er bortkastet.

– Vi er i verdensledelsen på enkelte områder, og vi frykter at dette blir ødelagt ved ei slik flytting, sier direktøren for registrene, Lars Peder Brekk.

Regjeringen står derimot fast på at hovedaktiviteten til Alltinn skal være i Brønnøysund og at uroen er ubegrunnet.

Men ikke alle lar seg berolige.

– Det er Brønnøysundregistrene som forvalter Altinn i dag, og det vil få uante konsekvenser å flytte dette ut av Brønnøysundregistrene, mener Brekk.

Altinn omfatter rundt 100 registermedarbeidere i Brønnøysund, Oslo og Narvik.

– Fylkestingets signal er tydelig

Nå kan disse arbeidplassene forsvinne sørover dersom regjeringen får viljen sin, frykter tillitsvalgt Kjetil Mathisen i Norsk tjenestemannslag (NTL).

Lars Peder Brekk

Lars Peder Brekk, direktør i Brønnøysundregistrene. Her er han som Sp-politiker på talerstolen ved Sps landsmøte i 2013.

Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix

Leder i Nordland Arbeiderparti sier Fylkestingets signal er tydelig. De vil kreve at Altinn blir hos Brønnøysundregistrene.

– Det er der Altinn har sprunget ut, og det er Brønnøysundregistrene som forvalter og eier Altinn-platformen. Det er her vi kan utvikle den videre, sier Skjæran.

– Fylkestinget sier nå samlet: fingrene av fatet!

Statsråden: – Altinn blir i Brønnøysund

Isaksen legger trykk på at det kun er ansvaret som vurderes å legges til Difi.

Difi vil ikke utale seg om en sak som er under behandling, og henviser til kommunal og moderniseringsdepartementet, som igjen viser til næringsdepartementet.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at arbeidet er helt i startfasen.

– Det er helt riktig at vi har hatt diskusjoner om samarbeidet mellom Difi, Altinn og Brønnøysundregistrene kan bli bedre. Det som er helt feil er at regjeringa ønsker å flytte

Torbjørn Røe Isaksen

Som jeg skrev til Stortinget, er jeg selvfølgelig svært opptatt av konsekvensene ulike tiltak medfører for mine etater, skriver næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en e-post.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Altinn og arbeidsplassene vekk fra Brønnøysund. Altinn skal ligge i Brønnøysund.

Røe Isaksen sier det vil være meningsløst og dumt å bryte opp det kompetansemiljøet som finnes i Brønnøysund og flytte det et annet sted.

– Men hva betyr det å flytte det organisatoriske ansvaret?

– Det betyr at vi skal vurdere hvordan samarbeide kan bli bedre. Da er alle muligheter åpne. Det er fullt mulig at vi fortsetter som i dag. Men nettopp fordi vi ikke ønsker å flytte arbeidsplasser ut fra Brønnøysund, har vi vært tydelig fra første stund på at dette ikke handler om en fysisk flytting, sier ministeren til NRK.

Sp frykter stille sentralisering

Stortingsrepresentant Siw Mossleth i Senterpartiet (Sp) frykter likevel regjeringen vil bruke ansvarsforflytningen til også å flytte på arbeidsplasser.

– Dette ser vi på som et mulig forsøk på en stille sentralisering. Regjeringen har tidligere brukt digitalisering til å flytte på arbeidsplasser, sier Mossleth og varsler kamp for å holde Altinn under Brønnøysundregistrene.