Frp-ordfører: – Kommunen klarer seg ikke uten eiendomsskatt

Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg reagerer på det han mener er urealistiske uttalelser fra partikollega og finansminister Siv Jensen. Jensen mener kommunene får nok penger til at eiendomsskatten skal kunne avvikles, men Freiberg mener skatten sikrer velferdstilbudet i kommunen.

Kjell Børge Freiberg

Kjell-Børge Freiberg frykter for kommunens tjenestetilbud uten eiendomsskatt.

Foto: Liv Randi Lind

I løpet av 2014 tjente 250 av 428 norske kommuner om lag ti milliarder kroner på innkreving av eiendomsskatt. Siden Siv Jensen (Frp) overtok som finansminister, har 45 nye norske kommuner begynt med denne typen beskatning, skriver Aftenposten.

Dette til tross for at partiet jobber for å avvikle eiendomsskatten. Blant annet skriver Jensen i en e-post til NRK, at kommunene er sikret robuste rammer for å gi et godt velferdstilbud, uten å måtte innføre eiendomsskatt.

Én av kommunene som er avhengig av skatten, er Hadsel i Vesterålen.

Mener Jensens tilnærming er urealistisk

– Jeg er ikke enig med Siv. Kommunene får ikke nok, sier ordfører Kjell-Børge Freiberg (Frp) til Bladet Vesterålen, som først omtalte saken.

Ordføreren reagerer på det han mener er en urealistisk tilnærming til kommuneøkonomien fra finansministerens side.

– Stortingets forventninger til hvilke tjenester kommunene skal levere, står ikke i sammenheng med pengene som blir sendt fra Oslo hvert år, utdyper han til NRK.

(artikkelen fortsetter under)

Siv Jensen omringet av mikrofoner og pressefolk

Siv Jensen (FrP) mener kommunene får nok penger til at eiendomsskatt ikke er nødvendig.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Lavere skatt betyr kutt i tjenestetilbud

FrP går til valg i kommunene på å redusere og fjerne eiendomsskatten. Partiet ønsker også å fjerne retten til å kreve inn skatten.

Men ordføreren i Hadsel forteller at kommunen har pådratt seg et underskudd som gjør at de ikke klarer seg uten skatten akkurat nå.

– Sånn som vår økonomi er akkurat nå, vil en krone mindre i eiendomsskatt medføre tilsvarende kutt i tjenestetilbudet, sier Freiberg.

Av de 45 kommunene som har innført eiendomsskatt i løpet av Siv Jensens tid som finansminister, er to FrP-styrte og ni Høyre-kommuner. Ministeren er klar på partiets mål.

Kommunene fikk mer i år enn for to år siden

– Inntektene og potensialet for effektivisering i kommunene kan sikre god eldreomsorg og skoler uten denne skatteleggingen. Hver kommune må svare for sine vedtak og hvorfor de innfører denne skatten, skriver Jensen til NRK.no.

Finansministeren mener alt ligger til rette for at kommunene skal kunne klare seg økonomisk uten inntekter fra eiendomsskatt.

– Regjeringen har sikret kommunene høyere inntekter både i 2014 og 2015 enn de hadde i 2013. Veksten vil holde fram også i de kommende årene, avslutter Siv Jensen til NRK.

– Bra med lokalt ansvar

I Hadsel ønsker ordfører Freiberg å understreke at det endelige målet er å kvitte seg med eiendomsskatten.

Han mener Jensens uttalelser er et godt utgangspunkt, og at finansministerens formaninger om lokalt ansvar i kommunen er en god påpakning.

– Men uavhengig av eiendomsskatten er det et oppgaveomfang for kommunene som gjør det vanskelig å innfri det jeg opplever som forventninger, sier Freiberg.

– Så vil jeg tilføye at nivået på skatten i Hadsel i dag er det et flertall, som blant annet ikke jeg står bak, som har bestemt. Det betyr at det er en viktig påpekning Siv Jensen gjør med viktigheten av å husholdere godt med pengene. Men å fjerne hele eiendomsskatten er vi ikke i posisjon til, avslutter han.