NRK Meny
Normal

Ble frikjent for ran - tatt med ransutbytte

En 39 år gammel mann ble frikjent for bankranet i Mosjøen for to år siden. Men han må møte på nytt i retten og svare på hvorfor han hadde på seg 13.000 kroner som stammet fra ranet.

Ranere Helgeland Sparebank 20.11.09

Her er overvåkingsbildene fra 20. november i 2009 da ble Helgeland Sparebank utsatt for væpnet ran. En 39 år gammel mann ble pågrepet og mistenkt for ranet, men han ble senere frikjent. Nå er han imidlertid tiltalt for heleri, etter at han i forbindelse med en tollaksjon, ble tatt med 13.000 kroner som stammer fra ranet.

Foto: Overvåkingsbilder: Helgeland Sparebank

Det var 20. november i 2009 at Helgeland sparebank ble utsatt for et væpnet ran, og ranerne kom seg unna med 160.000 kroner.

Selv om han er frikjent for selve ranet, må 39-åringen nå i retten for å svare på hvorfor han hadde 13.000 kroner fra ranet på seg da han ble pågrepet 15. desember 2009, skriver Helgeland Arbeiderblad.

Tiltalt for heleri

– Vi mener å kunne bevise at tiltalte har mottatt en del av utbyttet fra bankranet, sier politiadvokat Kåre Skognes til NRK.no.

Da mannen ble pågrepet av politiet i forbindelse med en tollaksjon, hadde han i alt 18.000 kroner i kontanter på seg. 39-åringen hevdet pengene kom fra en litauer han hadde lånt penger til tidligere.

Men politiet mener å kunne bevise at pengene stammer fra ranet, ved hjelp av serienumrene.

– Det er helt på det reine at mannen hadde deler av ransutbyttet på seg da han ble pågrepet. I retten vil det bli diskutert en del subjektive forhold rundt dette. Det vil si om han var klar over, eller burde vært klar over, at pengene stammet fra ei kriminell handling, fortsetter Skognes til avisa.

Tiltaltes forsvarer, advokat Øystein Storrvik, sier hans klient ikke kommer til å erkjenne straffskyld etter tiltalen.

Ropte «money»

Helgeland Sparebank i Mosjøen ble ranet like før stengetid fredag 20. november i 2009. Ikledd mørke klær, finlandshette og bevæpnet med pistol med lyddemper stormet to maskerte mannspersoner inn i banken og ropte «money».

Ranet var over på svært kort tid, trolig bare 25 sekunder.

I ettertid viste det seg at våpenet var en kopi av ekte pistol. Både politiet og bankledelsen mener ranerne hadde gode lokalkunnskaper om banken og at ranerne hadde forberedt seg svært godt.

– Ranet er per dags dato ikke oppklart, og vi gjør noe konkret i forhold til etterforskningen på nåværende tidspunkt, sier politiadvokat Skognes til NRK.no.

Ran av Helgeland Sparebank i Mosjøen

SIKRET SPOR: Politiet sikret spor etter ranerne.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK