Hopp til innhold

Her prøver tjelden å redde sin døde make

– Aldri hørt om lignende, sier fugleekspert.

Forsøker å redde død tjeld

Tjelden tar tak med nebbet og drar så hard den klarer, men klarer ikke rikke maken.

Foto: Ruben Larsen

Tjelden sto ved siden av sin døde make på en vei i Flakstad kommune i Lofoten. Den døde fuglen er trolig påkjørt av en bil og de to er sannsynligvis et par.

Forsøker å redde død tjeld

Tjelden står over den døde maken sin på veien i Flakstad i Lofoten.

Foto: Ruben Larsen

Så skjer det uvanlige. Tjelden tar tak i den døde fuglen med nebbet og prøver å dra den med seg korteste vei ut fra asfalten.

– Dette er veldig spesielt og en interessant observasjon. Jeg har aldri hørt om vadefugl som forsøker å bruke nebbet på denne måten, sier Roar Solheim som er avdelingsleder ved Zoologisk avdeling ved Agder naturmuseum.

Måtte avbryte

Roar Solheim

Zoolog Roar Solheim synes historien er interessant og har ikke hørt om lignende tidligere.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Den svarte og hvite tjelden er lett gjenkjennelig og finnes i kystnære strøk over hele landet. Det finnes i dag opp mot 50.000 par i Norge.

Det er nok ikke så lett å få et godt tak i fjærdrakten med et nebb, spesielt ikke når man skal dra en annen tjeld som er tilnærmet sin egen kroppsvekt.

Den døde tjelden rikket seg ikke og hver gang en bil kom nær, fløy den andre fuglen bort. Men straks bilene var vekk kom tjelden tilbake og var kjapp med å prøve å slepe den døde tjelden med seg igjen.

– Tankevekkende

– Det er gjort flere observasjoner av fugl som blir sittende ved siden av sin døde make i håp om at den skal komme til hektene igjen. Jeg har selv sett en grankorsnebb hann som hoppet fortvilet omkring sin påkjørte make på veien, sier Solheim.

Tjelden forsøkte også å ta tak i maken fra motsatt side, men fikk ikke noe bedre tak der. Det var tydelig at den ikke ville forlate den og ville ha den med seg.

– Hele historien er tankevekkende, synes Solheim.