Hopp til innhold

– Våryr tjeld er et sikkert vårtegn

Tjelden er allerede godt i gang med våraktivitetene. – Men de er nok litt tidlig ute, sier ornitolog Gunnar Rofstad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hobbyfotograf Kenneth Pettersen har ofte med seg kamera når han drar ut på tur. Mandag kjørte han ned i havna på Dverberg, der han oppdaget de aktive fuglene i fjæra.

– De var ikke veldig sky, det satt to hanner og ei ho nede i fjæra, og hver gang hun løfta litt på stjerten, så kom de to flygende, sier Pettersen.

– Litt tidlig ute

– Vanligvis starter ikke tjelden hekkingen før en måned senere, altså i mai, sier Roftstad, som til vanlig jobber i miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland.

For bare ei uke siden var det full vinter i både Vesterålen og resten av Nord-Norge, så kom mildværet, med varme og sol. Og ifølge fugleeksperten så kan væromslaget være årsaken til at fuglene er litt våryr.

– Man ser jo at fugler blir litt mer aktiv i mildvær, så det kan jo helt klart være været som er årsaken til at fuglene allerede er i gang med hekkingen, sier Rofstad.

Sannsynligvis kommer det egg om noen dager

Wikipedia kan man lese at tjelden gjerne er en monogam fugl, som har samme partner i flere år. Men det er ikke alltid slik.

– Det vel sånn med fuglene også, at de ikke er helt til å stole på de heller, kanskje har de litt lyst på det naboen har, sier han.

Gunnar Rofstad

Ornitolog Gunnar Rofstad hos miljøvernavdelinga hos fylkesmannen.

Foto: Ola Helness / NRK

En ting er hvertfall klart, og det er at tjelden i aksjon er

– Rugetida til tjelden tar bare noen dager, også tar det bare en måned å ruge dem ut, sier Rofstad.

Men selv om tjelden kanskje er litt tidlig ute, så forteller Rofstad at havørn, ravn, perleugle og kongeørn allerede har lagt sine egg.