Norge får kjeft fra hele verden for dårlig skogvern

Norge er kjent som verdensmester i å verne regnskog i andre land, men bare en liten del av skogen her hjemme er beskyttet. Nå ber naturvernere fra hele verden Norge om å skjerpe seg.

Created by InfoDispatcher

Det heter at man kan ikke se skogen for bare trær, men deltakerne som var samlet i Bodø denne uke er opptatt av begge deler.

Det var nemlig skog som var temaet da naturvernere fra hele verden samlet seg til konferanse i Bodø. Flere av de utenlandske deltakerne var sjokkerte da de fikk vite hvor lite av skogen som er vernet i Norge.

– 2,7 prosent vernet skog er ikke mye. Det er langt under både europeisk nivå og nivået på verdensbasis, sier Przemyslaw Majewaski i Baltic Landscape Project.

Han fikk støtte fra deltagere fra blant annet Tadsjikistan og Indonesia.

Mener Norge bør tredoble vernet

Skal Norge oppfylle sine internasjonale forpliktelser, bør langt mer av skogen vernes. I dag er under 3 prosent vernet, men flere eksperter mener at tallet bør være minst 10 prosent.

– Det er i skogen i Norge vi finner de fleste truede artene. Over halvparten av de truede artene i Norge lever i skog. Så skal man ta vare på naturmangfoldet i Norge, så er skogvern jobb nummer en, sier skogbiolog Trude Myhre, rådgiver i Verdens naturfond, WWF.

Trude Myhre

Skogbiolog Trude Myhre sier halvparten av artene som er truet i Norge befinner seg i skogen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

50 områder pekt ut

Hattfjelldal i Nordland er ett av de 50 skogområdene i Norge som Verdens naturfond nå foreslår å verne.

Vi skal ikke verne hele nasjonen, vi snakker om ti prosent skogvern. Da er det 90 prosent igjen til skogbruk, sier Myhre.

– Regjeringen ønsker frivillig vern

Irina Onufrenya

Irina Onufrenya

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Det er regjeringen som har hovedansvaret for å verne skogen, men hos fylkesmannen i Nordland finnes det ingen planer om å sette i gang større verneprosjekter.

– Det er regjeringen som definerer hva som er behovet for vern. Det tolker vi slik at regjeringen ønsker mer vern i Nordland, men da gjennom frivillighet, sier fylkesmiljøsjef Roar Høgsæt hos fylkesmannen i Nordland.

– Beskytt dere egen skog også

Naturvernerne som var samlet i Bodø mener Norge ikke bare må bruke penger for å beskytte regnskogen, men tenke på egen beskyttelse også.

– Jeg ble svært overrasket. I Russland ser vi på Norge som ledende innen naturvern. Dere bruker mye penger på skogvern i andre land, og dere burde beskytte deres eget land også, sier Irina Onufrenya.