Dyreparken vil lære barn om problemene med palmeolje

Dyreparken i Kristiansand vil starte et undervisningsopplegg for barn og unge om palmeolje, for å få ned bruken.

Palmeoljefabrikk i Indonesia

Palmeolje er vegetabilsk olje som utvinnes av oljepalmetreet. Årlig hugges og brennes enorme områder med regnskog for å plante oljepalmer. Her er en palmeoljefabrikk i Indonesia.

Foto: ROMEO GACAD / Afp

Sammen med Regnskogfondet søker Dyreparken nå Direktoratet for naturforvaltning om penger til et undervisningsopplegg om den vegetabilske oljen som brukes i en rekke produkter.

Målet er å lære barn og unge om hvilke konsekvenser palmeoljen har for regnskogen og alt som lever der, sier Helene Axelsen i Dyreparken.

– 80 prosent av palmeoljen kommer fra Sørøst-Asia. Der er det store områder med regnskog som hugges ned for å lage palmeoljeplantasjer. Sørøst-Asia er ett av områdene med størst naturmangfold på jorda, og mange plante- og dyrearter er truet på grunn av palmeoljen, sier Axelsen.

Lære med Louie

Orangutang

Orangutangens verste fiende er palmeoljeindustrien.

Foto: Tim Flach

Norges eneste orangutangfamilie bor i Dyreparken, og orangutangens verste fiende er nettopp palmeoljeindustrien, derfor har orangutangene blitt ambassadørene for kampen mot palmeolje.

– Vi er veldig interessert i å ta vare på dyreartene. Louie, som er den minste orangutangen i parken, er maskoten for kampanjen, sier Axelsen.

Dyreparken samarbeider allerede med Regnskogfondet, og parken jobber for å kunne tilby de besøkende mat uten palmeolje. Ved arrangementer i parken – også for voksne – får folk informasjon om palmeolje.

Palmeolje finnes blant annet i taco, nudler, margarin, snacks, en del kosmetikk og vaskemidler. Axelsen sier hun håper barn og unge skal påvirke sine foreldre til å handle mer regnskogvennlig.

Godteri med palmeolje

Mange matvarer inneholder palmeolje.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

– Vi vil ta inn barn og unge og lære dem om palmeolje. Da vil vi ha fokus på noen av de dyreartene vi har fra Sørøst-Asia og lære dem om dem og om hvorfor de er truet av palmeolje.

Håper barn tar ansvar

– Vi vil også lære barna hvordan de kan finne ut hvor mye palmeolje det er i matvarene de spiser. Regnskogfondet har laget en palmeoljeguide og da kan de se om margarinen de velger inneholder palmeolje eller ikke.

Palmeoljeforbruket ble redusert med to tredeler i 2012. Nå er målet en ytterligere reduksjon.

– Jeg synes det er veldig bra å lære barn og ungdom dette. Så tar de den lærdommen med hjem til foreldrene, og når de skal handle i butikken sjekker de guiden og ser hva de kan handle, sier Axelsen.