Arrangerer folkemøte for verdensarv i Lofoten

– Den beste måten å verdsette naturen og kulturen i Lofoten på er å få verdensarvstatus, mener Natur og ungdom.

Natur og ungdom

En gjeng ungdommer fra Vågan tok søndag 1. juni turen opp til Ørntind for å markere hvor mye de verdsetter naturen og kulturen i Lofoten på.

Foto: Natur og ungdom

Kommunestyret i Vågan skal stemme over om de vil gjenoppta søknadsprosessen til UNESCOs verdensarvliste, og torsdag, 12. juni arrangerer Natur og Ungdom folkemøte om verdensarv i Lofoten.

– Kulturen og naturen i Lofoten er helt unik. Ved å få verdensarvstatus viser vi hvor mye vi setter pris på dette og ønsker å ta vare på det. Dette er områder som er viktige både for oss som bor her nå, men også for de kommende generasjoner over hele verden, sier Ingvild Austgulen i Natur og Ungdom.

Natur og Ungdom inviterer både innbyggere og lokalpolitikere i Lofoten til å lære mer om UNESCOs verdensarvliste og diskutere framtidsutsiktene for Lofoten.

– En unik mulighet

Natur og ungdom

Lokale ungdommer aksjonerer på fjellet Ørtind for verdensarvstatus i Lofoten.

Foto: Natur og ungdom

– Verdensarv muliggjør en satsing på en mer miljøvennlig og grønnere utvikling i regionen. Det vil bidra til å vise fram Lofoten som et natur- og kulturrikt reisemål, og kan styrke næringer og bedrifter som bruker naturen på en bærekraftige og miljøvennlige måte, sier Austgulen.

Hun sier møtet også vi diskutere hva som skjer om søknaden ikke blirt sendt.

– Vil en like bra satsning på slike bedrifter og næringer være mulig uten verdensarvstatus, spør hun.

På folkemøtet vil professor og forfatter Allan Sande fra Universitetet i Nordland, Vågan Høyre og Vågan Venstre delta.

– Det haster

Natur og ungdom mener det haster å søke om verdensarvstatus for å sikre at kultur- og naturverdiene også vil være her i framtiden.

– Ved å søke om verdensarvstatus, velger man også å gå en vei som kan sikre økt fokus på miljøvennlig næring og bærekraftig utnytting av ressurser. Derfor ønsker vi at politikerne i Vågan kommune stemmer for å gjennoppta søknadsprosessen til UNESCOs verdensarvliste, sier Ingvild Austgulen.