Hopp til innhold

Folk kaster fra seg sykler og lar andre rydde opp: – Et miljøproblem

Bildet viser «fangsten» etter at kommunen ryddet sykler i sentrum. – Forlatte sykler har blitt nok et miljøproblem, sier WWF.

Bodø kommune ryddet sykler i sentrum

Slik så det ut da Bodø kommune ryddet sykler i sentrum nå i mai.

Foto: Bodø kommune

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

At flere av oss tenker miljøvennlig og lar bilen stå til fordel for sykkel, er i utgangspunktet positivt. Men hva når man kjøper seg ny sykkel? Eller den gamle sykkelen har gjort sitt, og man ikke har bruk for den lenger?

I Bodø har kommunen sett at mange sykler ikke blir tatt rede på. En del har stått fastlåst og opptatt plass på sykkelstativene i sentrum.

Først i mai gikk kommunen til aksjon. De klipte opp låsene og leverte brukbare sykler til hittegods. Resten ble kondemnert.

– Vi har observerte dette over tid. I vinter tok vi en runde og registrerte sykler som stod i sentrum. De som fremdeles stod der nå i mai, tok vi og fjernet, forteller Harry Jakobsen i Bodø kommune.

Så langt har rundt 25 sykler blitt fjernet bare i sentrum av byen. Men de er ikke ferdig med oppryddingen enda. Fram mot sommeren skal flere sykler fjernes.

Jakobsen sier at de har fått flere tips om henslengte sykler rundt om i byen etter at de fortalte om ryddingen på Facebook. Kommunen tar unna det de har kapasitet til.

– Noen må jo ta ansvar, ellers blir det stygt, sier Jakobsen.

Sykler slenges i elver og vann

NRK har spurt noen andre store kommuner i Norge om forlatte sykler.

Flere beskriver dette som en utfordring:

Fredrik Myhre er marinbiolog og seniorrådgiver i WWF. Han sier at sykler dessverre er noe de ganske så ofte finner i naturen.

– Henslengte sykler har vært et miljøproblem lenge, og det ser dessverre ikke ut til å forsvinne med det første. Jeg finner til stadighet for eksempel nye sykler på havbunnen av Oslofjorden når jeg er ute og dykker.

Mange tilfeller kan skyldes at syklene har vært stjålet i utgangspunktet. Når tyven ikke har bruk for den lenger, dumpes den i naturen.

– Når det er sagt, så er det nok en rekke tilfeller også der folk ikke tar seg bryet med å returnere den gamle sykkelen sin til et godkjent avfallsmottak.

Dette er et vanlig syn for dykkere

Dette har dessverre blitt et vanlig syn for dykkere, sier Fredrik Myhre i WWF.

Foto: Fredrik Myhre / WWF

Skader dyrelivet

Til syvende og sist utgjør forlatte sykler nok en belastning for miljøet, påpeker Myhre.

Deler av en sykkel er plast, og disse brytes over tid ned til små biter. Biter som kan ende opp i blodomløpet til både dyr og mennesker.

– Folk må skjønne at syklene som dumpes skader dyrelivet i naturen over tid og sørge for at disse heller blir levert inn til et godkjent avfallsmottak.

– Det hadde også vært en god ide om sykkelprodusenter innførte et pantesystem for gamle sykler slik at de fikk en større verdi – også som avfall, sier Myhre.

Fredrik Myhre, marinbiolog i WWF

Fredrik Myhre er marinbiolog i WWF og liker dårlig at folk ikke rydder opp etter seg.

Foto: Truls Antonsen / NRK