NRK Meny
Normal

– Mange føler seg skuffet og lurt

Rundt lønsjbordene på Røst har Kari Ann Volden-saken vært dagens snakkis. – Noen føler seg skuffet og lurt, mens andre fortsatt støtter henne, sier Elisabeth Mikalsen.

Kari Ann Volden får hjelp til å bade sønnene

FÅR STØTTE: Røstværingene slår ring om sambygdinge sin som sitter strandet i India med de to surrogat-barna. Her fra Mumbai.

Foto: Privat

Mikalsen kjenner ikke Volden personlig, men har bidratt med kronerulling og praktiske gjøremål for alenemoren. Da nyheten om at Volden likevel ikke er barnas biologiske mor ble kjent tirsdag, var skuffelse den første følelsen som meldte seg.

Meldte seg ut av Facebook-gruppa

Hvem ville ikke løyet for å bekytte sine egne barn? De som forlater denne gruppa på grunn av det, må tenke seg om en gang til. Jeg ville drept for mine barn om det var deres framtid og sikkerhet som ble alvorlig truet - også datteren min som ble til takket være en eggdonor.

Innlegg fra Voldens støttegruppe på Facebook

– Det var en skuffelse at hun ikke har vært oppriktig om eggdonasjonen. Jeg reigistrerte at enkelte personer i støttegruppa på Facebook meldte seg ut i protest, men det mener jeg er feil. Fokuset må være å få henne og de rettsløse ungene hjem til Røst, sier Mikalsen til NRK.no.

Diskusjonen gikk videre rundt lønsjbordet på jobben i dag.

– Det er mange delte meninger. Mange mener hun har seg selv å takke. Mitt engasjement er ikke forandret. Vi er ikke flere innbyggere på Røst enn at vi ønsker å ta vare på våre. Som medmenneske støtter vi Volden som har havnet i en vanskelig situasjon, sier Mikalsen.

– Umennesklig

Skjønner at dette har påvirket mange,og at noen velger og forlate gruppa,men dere må prøve og sette dere inn i en slik sitvasjon som Kari Ann er i, hun har i beste mening i hennsyn til barna fortiet om unnfanget av Mikael og Adrian, de er de viktigste oppi alt, og buffetat visste dette før de sendte folk nedover til india for og utføre en innlansadopsjon! Håper dere kan se tingene slik jeg ser det og fokusere på og få Kari Ann og guttene hjem! HOLD DERE FOR GODE FOR OG SLENGE DRITT!!DET TO NYDELIGE GUTTER PÅ 7 MND DETTE HANDLER OM!!!!

Innlegg på Voldens støttegruppe på Facebook

Norske myndigheter har derfor avslått å behandle adopsjonssøknaden hennes. Det synes Mikalsen og støttespillerne på Røst synes myndighetene bør gjøre et unntak i denne saken.

– Jeg syns det grenser til umenneskelig behandling av ei mor, sier hun.

Håper ikke vinden snur

Kari Ann Voldens tvillinger

Tvillingene Mikael Andreas og Adrian René.

Foto: Privat

Røst-ordfører Arnfinn Ellingsen håper ikke at folk vender ryggen til to små babyer i India fordi ei kvinne fra Røst unnlot å fortelle sannheten om morskapet.

– Det er åpenbart at Volden har gjort en dumhet. Men vi har ingen tradisjon for å videreføre arvesynd. Den dumheten foreldrene har gjort skal ikke videreføres til barna. Vi kan ikke straffe nyfødte og hjelpesløse barn. I vårt lokalsamfunn er vi opptatt av at ungene skal komme til Norge og få en trygg oppvekst, sier Ellingsen.

HØR:

Nå mener han norske myndigheter må bidra til at Volden kan få adoptere guttene. Med lederen av familiekomiteen på Stortinget sier bastant nei til adopsjon, og det ser ikke lyst ut.

– Denne saken må få sin løsning i Norge som en vanlig adopsjonssak. Kari Ann Volden må få bli vurdert som adoptivmor og la saken gå sin gang, ber Ellingsen.