Hopp til innhold

FN-soldat driver valgkamp fra Sudan

Samtidig som han er FN-soldat stasjonert i Sør-Sudan, driver Frode Staurset aktiv valgkamp som FrPs ordførerkandidat i Lødingen i Nordland.

Frode Staurset sammen med to offiserer. En fra nord og en fra Sør

Frode Staurset sammen med to offiserer. En fra Nord- og en fra Sør-Sudan.

Foto: Privat

Frode Staurset fra Lødingen er en av 21 FN-soldater på grensa mellom Nord- og Sør-Sudan.

Men i motsetning til de 20 andre driver han valgkamp for Fremskrittspartiet mens han tjenestegjør for FN i Sudan.

Han har tjenestegjort i Afrika i 10 måneder og bruker all fritid på valgkamp.

– Valgkamp er ikke helt enkelt å drive herfra. Vi prøver å bruke det forferdelig dårlige internettet de har her, men det er ikke enkelt. På en annen side er det greit å få hodet over på andre tanker når det er tøffe perioder, sier Staurset.

Hør hele intervjuet med Frode Staurset her:

Rekker akkurat valget

Frode Staurset

Frode Staurset opplever ikke bare stridigheter. Han kommer også i kontakt med lokalbefolkningen.

Foto: Privat

I september er det kommune- og fylkestingsvalg og tiden til å overbevise velgerne er nå, men hjem får ikke Staurset dra helt enda.

Han var sist hjemme under Sjømatfestivalen i Lødingen i juni og hadde valgkampåpning der. Håpet er å få en tur til tilbake til Norge i juli.

– FN-systemet er ganske byråkratisk og tungrodd, men håpet er å komme meg hjem en gang i juli og en liten tur i august, går alt som jeg håper er jeg ferdig her nede i september, sier ordførerkandidaten.

Det er andre gangen Staurset er ordførerkandidat for Fremskrittspartiet i Lødingen. Sist gang tapte han for Vibeke Tveit fra Arbeiderpatriet.

– Sterkt trusselbilde

For øyeblikket er Staurset på grensa mellom Nord- og Sør-Sudan i et område som heter Abyei. Dette er et omstridt område som ikke har blitt en del av fredsavtalen ennå.

De siste ti månedene har han vært FN-observatør og har ledet observatørtjenesten i området. Nå jobber han for sikkerheten i området de neste seks månedene.

Han beskriver Abyei som et veldig spent område. De har opplevd angrep direkte i leiren og bombeslag midt i leiren.

– Det har vært et ganske sterkt trusselbilde det siste halve året. Det har vært skuddvekslinger og trusler om vold mot FN-observatører. Akkurat nå har regjeringshæren fra nord kontroll over området, så det er forholdsvis rolig, men vi hører fremdeles skudd rundt omkring, forteller han.

– Mulig å skape fred

FN i Sudan

I januar 2011 ble det holdt en folkeavstemning om hvorvidt Sør-Sudan skulle løsrive seg fullstendig fra Sudan og bli en selvstendig stat. Et overveldende flertall stemte for løsrivelse.

Foto: Privat

Abyei, som var en by med 70 000 mennesker, er nå fraflyttet og totalt plyndret og ingen sivile mennesker bor i området nå. Bare regjeringshæren og FN-personell er i området, ifølge Staurset.

Han mener at det er mulig å skape fred i området.

– Vi har hatt suksess i store deler av Sudan i og med at man har oppfylt avtalen og at det blir to separate stater. Men så er det noen områder som fortsatt er omstridt. Nå sender FN inn en styrke på mange tusen mann i Abyei for å forhandle frem en ordentlig avtale.

Utfordrende å skille roller

Å skille mellom jobben i Forsvaret og jobben som ordførerkandidat er utfordrende

– Det går jo en grense på hva man kan tillate seg å si som offiser i forhold til politikk. Det er en balansegang. Men når det gjelder lokalpolitikk hjemme, står vi fritt til å uttale oss om våre meninger. Det er et pluss at vi har samfunnsengasjerte offiserer som også tar politisk engasjement og tar et tak for lokalsamfunnet.

Samme vær

Man skulle vel tro at været er helt annerledes i Sudan, men regnet har vi i hvert fall til felles.

– Jeg kan love deg at det regner her. Det er regntid her med 40 grader, høy luftfuktighet og tordenvær. Det gjør at vi har stor oppblomstring av malariamygg og en million mengder med frosker. Det er slanger og krypdyr, og litt utrivelige forhold.

Gleder seg til å komme hjem

Ordførerkandidaten gleder seg til å komme hjem for å endre tilværelsen.

– Jeg har jo vært ute i 12 måneder snart. I tillegg har jeg pendlet mye i jobbsammenheng. Personlig hadde det vært fint å få vært i Lødingen i et par år. Det er mange utfordringer der som jeg ønsker å ta tak i hvis jeg er så heldig å bli ordfører.

Se video: Kronprins Haakon Magnus i Sør-Sudan

Video Kronprins Haakon Magnus i Sør-Sudan

Kronprins Haakon Magnus i Sør-Sudan