Hopp til innhold

Sør-Sudan skal feire hele helgen

Uavhengighetserklæringen er framført, flagget heist, nasjonalsangen sunget og presidenten er tatt i ed. Sør-Sudan er formelt verdens 193. stat.

Fyrverkeri under uavhengighetsfeiring i Juba

Fyrverkeri lyser opp nattehimmelen over Sør-Sudans hovedstad Juba.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

I sentrum av hovedstaden Juba foregikk seremonien, mens folk jublet og gråt av glede.

Over hele Sør-Sudan begynte feiringen allerede ved midnatt.

- Utrolig stemning

- Stemningen har vært utrolig i hele natt, sa NRKs afrikakorrespondent Lars Sigurd Sunnanå i formiddag, på plass i Juba.

I hovedstaden kjørte begeistrede innbyggere rundt og svingte det nye flagget i lufta, samtidig som fyrverkeri lyste opp den afrikanske nattehimmelen.

Sør-Sudans uavhengighet feires i Juba

I hele natt har innbyggerne i Juba feiret Sør-Sudans uavhengighet.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters
Nattlig feiring i Juba

Selvstendighetsfeiringen i Juba nådde store høyder i natt.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters
V for Victory i Juba

V for Victory. Håpet om en bedre framtid i Sør-Sudan er sterkt.

Foto: Andrew Burton / Ap

- Stemningen har vært minst like høy som om Sør-Sudan hadde vunnet verdensmesterskapet i fotball, sa Sunnanå i formiddag.

Han satt på diplomattribunen på plassen der feiringen foregikk. På samme sted er frigjøringshelten John Garang begravet.

Formelt uavhengig

I realiteten ble Sør-Sudan et uavhengig land ved midnatt lokal tid, men ved 12-tiden norsk tid leste presidenten i nasjonalforsamlingen opp den formelle uavhengighetserklæringen under den storstilte seremonien i sentrum av Juba, og Sør-Sudan er offisielt blitt verdens 193. stat.

- Vi, de demokratisk valgte folkets representanter, erklærer med dette at Sør-Sudan er en uavhengig og suveren stat, proklamerte James Wani Igga.

Litt seinere ble det sudanske flagget firt, og Sør-Sudans flagg heist, mens folkemengden ropte: "Vi skal aldri, aldri overgi oss". Så ble den nye nasjonalsangen framført før president Salva Kiir avla presidenteden, mens Sudans president Omar Bashir sto ved siden av.

- Jeg sverger ved den allmektige Gud, som president i Republikken Sør-Sudan at jeg skal være trofast og bære ekte troskap til Republikken Sør-Sudan, sa Salva Kiir.

Bashir gratulerte

Etterpå benyttet Bashir anledningen til å gratulere Sør-Sudan med selvstendigheten, en selvstendighet har har kjempet lenge imot.

- Vi gratulerer våre brødre i sør med opprettelsen av den nye staten. Folkeviljen i sør må respekteres, sa Bashir mens folkemassene jublet.

Nord- og Sør-Sudan utkjempet afrikahistoriens lengste borgerkrig som varte fra 1955 til 2005, avbrutt av en 11 år lang fredsperiode fra 1972 til 1983.

I 2005 ble det undertegnet en fredsavtale som innebar en folkeavstemning i Sør-Sudan om framtidig status. Den folkeavstemningen foregikk i januar i år, og 99 prosent stemte for løsrivelse fra nord, og nå er selvstendigeheten et faktum, selv om flere problemer gjenstår.

Partene må bli enige om fordelingen av oljeressurser, grensekontroll og spørsmål om statsborgerskap.

Kronprins Haakon på plass

Den norske delegasjonen er på plass med kronprins Haakon og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim på ærestribunen. Den norske gaven til Sør-Sudan er et riksarkiv.

- Kronprinsen ble ønsket velkommen av barn som overrakte blomster, sier Sunnanå.

Tidlig i morges hadde allerede flere tusen mennesker inntatt plassen som er sentrum for feiringen. På den lysende klokka, som i mange dager har telt ned til selvstendighetsøyeblikket, står det nå «Free at last», «Endelig fri».

Stor utenlandsk deltakelse

Det har kommet politikere og statsledere fra fjern og nær i et antall som den krigsherjede hovedstaden Juba aldri har opplevd maken til. Rundt 30 afrikanske ledere og vestlige politikere er tilstede.

Juba, hovedstaden i det nye landet, ligger ved Den hvite nil, og mangler det meste.

De siste forberedelsene til feiringen pågikk fortsatt i dag tidlig.

- Sikkerheten er så som så. Det meste er kaotisk og ute av kontroll, men på en eller annen måte faller det meste på plass. Det er ikke rapportert om hendelser eller ulykker av noe slag hittil under feiringen, sier Sunnanå.

Norge et et av en rekke land som allerede har anerkjent Sør-Sudan, og det norske generalkonsulatet i Juba skal omgjøres til ambassade.

Det fikk president Salva Kiir vite under et møte med kronprins Haakon og Erik Solheim.

SISTE NYTT

Siste nytt