Flere kommuner vurderer å innføre turistskatt

Kommuner som har noen av Norges mest besøkte turistmål, vurderer å innføre turistskatt. Hvordan skatten skal kreves inn, er derimot fortsatt uklart.

Kvalvika

Lofoten er selve drømmereisemålet for mange norske og utenlandske turister. Her fra sandstranden i Kvalvika i Flakstad.

Foto: Jon Olav Larsen

– Vi er nærmere en løsning enn noen gang, sier reiselivssjef og daglig leder Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten til NRK.

Ifølge Klassekampen skal de seks kommunene i Lofoten i Nordland, Nordkapp kommune i Finnmark, Stranda kommune i Møre og Romsdal og Stryn kommune i Sogn og Fjordane vurderer å innføre turistskatt.

Reiselivssjefen, som heller velger å kalle dette en «besøksavgift», tror en slik avgift vil gjøre det lettere å legge til rette for turisme.

– En avgift som dette kan bidra til god regulering. Reiselivet er kjempeviktig for Lofoten, det er ei vekstnæring der vi har plass til flere aktører om dette reguleres godt.

Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten

Elisabeth Dreyer er reiselivssjef og daglig leder i Destinasjon Lofoten.

Foto: Tommy Andreassen

Støtter forslaget

De ni kommunene får støtte fra tjenestenæringenes hovedorganisasjon Virke, som representerer mer enn 20.000 virksomheter. Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen mener tiden er inne for å se nærmere på hvordan dette skal løses i praksis.

Generalsekretær i Tekna Ivar Horneland Kristensen

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristenseni hovedorganisasjonen Virke mener det er på tide å se på turistskatt.

Foto: CF Wesenberg

– Både i debatten som går der ute og næringen selv har signalisert at vi må tørre å gå inn og se på hva som kan være mulige modeller. Hvis man lokalt skal gjøre noe i dag, er det ingen rammer eller hjemler i lovverk. I utgangspunktet er dagens situasjon en utfordring, derfor må turistskatt utredes, sier Kristensen.

Foreslår innreiseavgift

Stortinget vedtok derimot i fjor å ikke innføre en nasjonal turistskatt, men mange turistkommuner har ikke lagt fra seg ideén.

Dreyer i Destinasjon Lofoten peker mot Svalbard, som har innreiseavgift.

– Jeg sier ikke at det nødvendigvis er det eneste rette for Lofoten, men vi står der vi står i dag fordi vi ikke har funnet nøkkelen ennå, sier hun.

– Må ha ekstra høy beredskap

Nordkapp kommune er en av de ni som har uttalt at de ønsker å se på muligheten.

Kommunen, hvor det kjente Nordkapplatået ligger, har 400.000 besøkende hvert år.

Nordkapp globus vinter

Nordkapplatået er en kjent turistmagnet.

Foto: Atle Markeng / NRK

– Vi har i dag utgifter på turistene, og må ha høy beredskap i helsevesenet, brann og søppelhåndtering. Vi trenger også midler for å etablere fellesordninger, offentlige toaletter og vi vil gjerne pynte litt i kommunen for å fremstå som hyggelige og imøtekommende, sier ordfører Kristina Hansen (Ap).

Laster kart, vennligst vent...

De markerte kommunene vurderer nå å innføre turistskatt.