Kjemperaketten er borte

Kjemperaketten som ble skutt opp fra Andøya fredag, er sporløst borte.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

rakett-web-250612-no-150638-SI

Raketten med navnet Shefex 2, endte ferden i havet sør for Spitsbergen. Etter det har ingen sett snurten av raketten.

Raketten er den største i norgeshistorien, og skulle samle data fra turen.

– Nei, vi har ikke funnet raketten. Vi hadde lagt inn fallskjerm og flytesystem som kunne bidra til å holde den flytende, sier Kjell Bøen, sjef for rakett- og ballongavdelingen i Andøya rakettskytefelt til Svalbardposten.

– Skulle ønske vi hadde funnet den

Forskere har lett med både fly og båt i området, men raketten sank før forskerne klarte å finne den. Havet er på sitt dypeste 2000 meter i området. Forskerne er heldigvis ikke avhengig a å finne raketten.

– Vi fikk lastet ned alle data vi skulle fra lufta. Det ville bare vært en bonus å finne igjen raketten, selv om vi gjerne skulle ønske at vi hadde fått den tilbake, sier Bøen til Svalbardposten.

Bøen sier forskerne ikke hadde lagt mye energi på å finne den.

– Den har ingen mer vitenskapelig effekt, så det er ingen krise at den er borte. Det eneste artige med den, hadde jo vært at det er en historisk gjenstand, sier Bøen.

Internasjonal oppmerksomhet

Oppskytingen har vekket stor oppmerksomhet i miljøet, og store organisasjonen som NASA har fått øynene opp for oppskytningen på Andøya.

– Dette er en revolusjonerende oppskytning også utenfor Europas grenser, sa operasjonsleder Kjell Bøen da raketten ble skutt opp.

Han forklarer at det spesielle med denne oppskytningen er tempoet raketten holder igjennom atmosfæren.

– Det som er sensasjonelt med denne raketten er tempoet den blir sendt opp i atmosfæren. Den holder en fart på 3 km/pr. sekund helt til den har brutt igjennom atmosfæren. Denne teknologien er fremtiden hva romferger angår.