Hopp til innhold

Fikk erstatning for liklukt

Etter to års kamp vant Kristin Mørch fram mot selgeren etter at hun oppdaget liklukt i huset hun kjøpte.

I juli 2004 kjøpte Mørch en enebolig på Ballstad i Vestvågøy for 535.000 kroner. Hun fikk aldri fikk opplyst at huseierne, et eldre ektepar, ble funnet døde i huset to måneder tidligere. Det var foreldrene til selgeren som ble funnet døde i huset.

De avdøde hadde ligget i huset i minst to uker og var i en slik tilstand at de ikke var gjenkjennelige da politiet brøt seg inn i huset, skriver Avisa Nordland.

Mørch måtte renovere huset for å bli kvitt lukten og krevde prisavslag fra selgeren. Men selgeren hadde tegnet eierskifteforsikring og dermed måtte Mørch forholde seg til juristene hos Ace European Group Ltd.

Saken havnet i Lofoten tingrett, der Mørch tapte og ble dømt til å betale motpartens saksomkostninger på 93.968 kroner. Dommen ble anket til Hålogaland lagmannsrett, som har gitt Mørch medhold i kravet om erstatning.

- Selger plikter å opplyse

Dommen slår fast at selgers opplysningsplikt går foran kjøpers undersøkelsesplikt.

I våre dager selges de fleste eiendommer med en klausul "som den er" eller "som besiktiget". Selv om en slik passus utgjør en innskrenking i kjøpers rettigheter, innebærer ikke dette at selger har anledning til å foreta en fullstendig ansvarsfraskrivelse.

Kjøper vil alltid kunne kreve erstatning for mangler som skyldes brudd på selgerens opplysningsplikt, opplyser Forbrukerrådet.

LES OGSÅ: Dine rettigheter ved boligkjøp

Kostbar rehabilitering

Husselgeren i Ballstad er i lagmannretten dømt til å betale 45.838 kroner til Mørch. Beløpet skal dekke kostnaden for å bli kvitt likstanken i bolighuset.

- Det luktet ikke noe særlig da vi var på visning, men selgerne hadde nok vasket godt og satt ut eddik. Men det luktet, og det gjør det ennå, sier Kristin Mørch til VG. 

Mørch, som kom fra et annet sted i Norge, hadde ingen forutsetninger for å vite at et dødsbo skulle innebære at det hadde ligget døde folk i huset, konkluderer retten. Det var via bygdesladder at hun fikk kjennskap til at boligen hennes ble kalt "likhuset" på folkemunne. 

Det var derfor en enstemmig lagmannsrett som tilkjente Kristin Mørch 45.838 kroner i prisavslag. Hun slipper også å bære motpartens omkostninger i de to rettsinstansene.

Omstridt forsikring

Ifølge Avisa Nordland krever åtte av ti boligkjøpere erstatning fra selgeren. Mange boligselgere tegner derfor en såkalt eierskifteforsikring. Det kan være gunstig for selgeren som slipper å møte i retten personlig. For kjøperen kan det bety en lang kamp mot gjenstridige forsikringsselskap.

- Jeg ville tenkt meg om to ganger før jeg kjøpe et hus med en slik eierskifteforsikring, sier en advokat til AN.