Hopp til innhold

Far ristet spedbarn til døde – dømt til fengsel i åtte år

Mannen som var tiltalt for å ha ristet datteren med så stor kraft at hun fikk omfattende skader i hodet og døde, er i Alstahaug tingrett dømt til fengsel i åtte år.

Ullevål sykehus

Det var i romjula 2017 at den tre måneder gamle babyen ble lagt inn her ved Ullevål sykehus. Etter elleve dager på sykehus døde hun av skadene.

Foto: Anders Fehn / NRK

Mannen må også betale 10.000 kroner i oppreisningserstatning.

Det var mens familien fra Nordland var på besøk hos slekt i Oslo i romjula 2017, at barnet skal ha blitt akutt skadet og sendt til Ullevål sykehus.

Mannen og barnets mor ble pågrepet på sykehuset og siktet for grov mishandling.

7. januar døde jenta av skadene.

Siktelsen mot moren ble frafalt, men faren ble varetektsfengslet og tiltalt for å ha ristet datteren slik at det oppstod flere blødninger i hodet og omfattende skader i hjernevevet.

Obduksjonsrapporten viste både nyere og eldre skader.

– Forsto ikke rekkevidden

Mannen i 30-årene sto i februar i Alstahaug tingrett tiltalt for mishandling og drap på sin tre måneder gamle datter, samt vold mot stedatteren.

Han erkjente seg ikke skyldig, men erkjente at han hadde forvoldt skadene som førte til datterens død.

Han forklarte at skadene hadde oppstått mens han badet henne og at han ikke visste hva han skulle gjøre når han begynte å gråte.

Mannens forsvarer Svein Holden sa i retten at faren ikke forsto rekkevidden av sine handlinger og mente han hadde blitt villedet av politiet.

Aktor Erik Thronæs mente derimot at barnefaren burde ha skjønt at det han gjorde kunne kunne påføre spedbarnet alvorlige skader og ba om ni års ubetinget fengsel.Den tiltalte mannen er lettere psykisk utviklingshemmet.

I retten forklarte tiltalte at han ikke var klar over farene ved å riste barn og at han aldri ville ha gjort dette dersom han hadde hatt kunnskap om risikoen.

Moren sa på sin side at hun hadde tilgitt barnefaren og at hun ikke trodde han mente å skade datteren slik han gjorde.

– Var klar over at ristingen kunne medføre alvorlige skader

Men det trodde ikke retten på. I dommen står det:

«Retten er således – alle bevis sett under ett - sikker på at tiltalte var klar over – og også rent faktisk forstod - at risting av spedbarn kunne medføre alvorlige skader hos barn, herunder også så alvorlige skader at dødsfølge kunne inntreffe».

Dommen legger også til grunn at mannen hadde ristet datteren ved flere anledninger, før den fatale dagen.

«Retten kan ikke se bort fra at barnet ved noen tilfeller av forsiktig risting ble roligere av dette og at tiltalte merket seg dette. Retten legger imidlertid samtidig til grunn at tiltalte også ved flere anledninger i frustrasjon ristet barnet så vidt kraftig at barnet gråt intenst, og at ektefellen ved noen slike tilfeller også kom til og overtok barnet. Retten er sikker på at tiltalte ved disse tilfellene forstod at ristingen var ubehagelig for barnet og at det var dette som medførte at barnet gråt mer intenst. Tiltalte fikk også beskjed om at det så ubehagelig ut for barnet og fikk som ovenfor nevnt også konkret informasjon om at barnet kunne få nakkeskader og hjerneskader».

Konklusjonen i dommen er som følger:

«Selv om tiltalte har evnemessige begrensninger var den informasjon han fikk om risikoen for svært alvorlige konsekvenser av konkret art og retten ser bort fra at han ikke forstod risikoen».

– Vil sterkt vurdere å anke

Forsvarer Svein Holden sier til NRK at han ikke er enig i resultatet.

– Vi vil sterkt vurdere å anke dommen

– Hva er bakgrunnen for det?

– Vi argumenterte i retten for at han ikke hadde forsett når det gjelder dødsfølge, men at han skulle dømmes for uaktosomt drap. Den vurderingen holder vi fast ved også i dag.

Fornøyd aktor

Aktor Erik Thronæs er fornøyd med dommen.

– Vi er fornøyd med at dommen er i tråd med tiltalen.

Thronæs ville i utgangspunktet be om 13,5 års fengsel, men falt ned på ni år på bakgrunn av at barnefaren er lettere psykisk utviklingshemmet.

– Vi ønsket ni år, men fikk åtte. Det er vi fornøyd med.