NRK Meny
Normal

Får ikke vånd-erstatning: – Det kommer til å bli like ille i år

Bøndene på Ytre-Helgeland som har fått ødelagt markene av jordrotta vånd får ikke erstatning for skadene. – Dette får store konsekvenser for bøndene, sier gårdbruker.

Vånd på Austbø

INVASJON: Vånden kan kanskje se søt og harmløs ut, men den intense gravevirksomheten gjør den upopulær blant mennesker.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Vi bønder har ingen ting å stille opp med. Jeg ser ikke lyst på verken våren eller høsten, sier gårdbruker Steinar Hoff på øya Austbø i Alstahaug til NRK.

Vånd, som også blir kalt jordrotte eller vannrotte, er ikke uvanlig langs kysten, men i fjor dukket de svømmedyktige smågnagerne plutselig opp i enorme mengder. Vånden invaderte flere øyer på ytre Helgeland og gravde i stykker det som var av mark og jorder på øya. Ikke gikk gnagerne i vinterdvale heller. I stedet fikk de løs på rundballene og forsynte seg av vinterfôret.

I tillegg til at gresset blir ødelagt har bøndene på Austbø mistet sauer, som de mener ble syke etter å ha spist fôr fra en rundball etter at vånd hadde tatt seg til rette.

Ba departementet om hjelp

Kommunen har bedt Landbruksdepartementet om å gjøre unntak fra reglene – men i et brev skriver departementet at ødeleggelser fra skadedyr ikke gir rett til naturskadeerstatning.

– Departementet har forståelse for at skadene som våndinvasjonen har resultert i en økonomisk belastning for dem som blir berørt. Skader etter skadedyr gir ikke rett til erstatning etter ordningen for klimabetingende skader eller etter statens naturskade, skriver avdelingsdirektør Inger Grette i Landbruksdepartementet.

Frykter nytt svart år

Hullete jorde etter vånd-invasjon

På Austbø ser hele enger ut som nypløyd mark. Slik ser det ut på åkeren til Espen Hestvik Johansen etter at vånd har vært på ferde.

Foto: Hilde Langskjaer

Svaret overrasker ikke gårdbrukerne på ytre Helgeland.

– Nei, det var ingen bombe. Men jeg er selvsagt skuffet. Jorda er hardt angrepet, og jeg frykter at alt av røtter er borte og alt av jorder må såes på nytt. Man kan jo begynne å spekulere på om noen vil ha bøndene bort herfra, sier gårdbruker Steinar Hoff.

Han tror jordrottene vil fortsette å herje også dette året.

– Ja, det kommer til å bli like ille i år. Vi må nok vente til 2016 før bestanden vil minke, tror Hoff.

vånd på austbø

Gårdshuden Aron ble i fjor høst en habil våndfanger, etter at hundrevis av gnagere har invadert enga til matfar Espen Hestvik Johansen på øya Austbø i Nordland.