Hopp til innhold

– Får godkjent førstehjelpskurs uten å forstå norsk

Flere kjøreskoler tilbyr det obligatoriske førstehjelpskurset kun på norsk, selv om mange kjøreskoleelever har utenlandsk opprinnelse og ikke kan norsk. Kjøreskolelærer mener det skaper fare i trafikken.

Førstehjelpsundervsining

Førstehjelpskurset som tas i forbindelse med førerkortundervisningen skal lære elevene hva man gjør hvis man kommer først til et skadested og hvordan man gir livreddende hjelp inntil ambulansepersonell er på stedet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I dag må alle som skal ta førerkortet i Norge gjennomføre et førstehjelpskurs for å få lov til å kjøre opp.

I løpet av kurset skal elevene lære hva man gjør hvis man kommer først til et skadested og hvordan man gir livreddende hjelp inntil ambulansepersonell er på stedet.

– Farlig

Men ikke alle som deltar på kurset, forstår så mye av undervisningen. Flere steder i landet gjennomføres nemlig kurset kun på norsk, til tross for at flere av kursdeltakerne er fra utlandet og ikke forstår ett ord norsk.

– Konsekvensen kan være at en person som kunne reddet livet, istedet dør fordi kunnskapen om førstehjelp ikke er god nok, sier kjøreskolelærer Tore Risberg.

Han sier han flere ganger har vært nødt til å avvise personer som ønsker å delta på førstehjelpskurs, men som ikke kan norsk.

– Da har jeg sagt at de må lære seg språket litt bedre før de kan komme tilbake.

Men etter det NRK kjenner til, er det flere kjøreskoler som lar elever som ikke kan norsk, få godkjent på det obligatoriske kurset. Risberg bekrefter at det er noe som skjer.

– Det kan nok være et økonomisk aspekt ved dette. Det er nok dessverre noen råtne epler også i denne bransjen.

Vil ikke ha språkkrav

Ved Statens vegvesen sier de at de er kjent med at språk og opplæring kan være et problem, men at det ikke finnes noen krav til at elevene skal undervises i et språk de forstår.

– Vi har derimot et krav om at undervisningen skal være en av en forsvarlig pedagogisk karakter. Hvis det er slik at elevene ikke forstår det de blir undervist i, er det etter vår mening et brudd på dette på kravet. Det er beklagelig, sier Lars Inge Hasli, seniorrådgiver ved Statens Vegvesen.

– Men er dette punktet godt nok presisert?

– Ja, det mener jeg. Dessuten skal en kjøreskolelærer ha en utdanning og da bør man forstå hva et forsvarlig pedagogisk undervisningstilbud innebærer. Det er synd hvis kjøreskoler gir et undervisningstilbud som eleven ikke har nytte av.

.