Hopp til innhold

Kunne ikke førstehjelp da kjæresten fikk hjertestans: – Noe som alltid vil følge meg

Da Karin Kristoffersens kjæreste fikk hjertestans, visste hun ikke hva hun skulle gjøre for å hjelpe han. – Det er klart det er noe som alltid vil følge meg.

Karin Christoffersen

Karin Christoffersen opplevde å miste kjæresten sin da han fikk hjertestans for seks år siden. Hun følte seg usikker på hvordan hun skulle gi han førstehjelp, men fikk god hjelp fra nødsentralen. Hun skulle likevel ønske at hun hadde vært bedre forberedt den skjebnesvangre natta.

Foto: Kari Skeie

Det har gått seks år siden Karin Kristoffersen mistet kjæresten sin.

Paret hadde akkurat gått og lagt seg og lå og snakket litt før de la seg til å sove. Fra andre siden av senga hører plutselig Kristoffersen noen ukjente lyder.

– Det kom sånne rare lyder. Jeg ristet og ropte til han, men han svarte ikke, forteller hun om den skjebnesvangre natten i 2010.

Hun forstår raskt at noe er alvorlig galt og springer ut av rommet for å ringe 113.

– Jeg sa vel noe sånt som at «jeg har noen som dør her». Man er jo ganske fortvilt.

«Å herregud, hvordan gjør jeg det?»

Mannen på andre siden av telefonlinjen roer henne ned og sier at hun må gå tilbake på soverommet og se om mannen puster. Når hun svarer at han ikke gjør det, blir hun bedt om å gi han hjertekompresjoner.

– Å herregud, hvordan gjør jeg det?, svarte jeg da.

Med kyndig hjelp over telefonen setter hun igang med å gi gi kjæresten førstehjelp. Etter en stund kommer ambulansen og avlaster henne, men etter 45 minutter med førstehjelp må ambulansepersonellet gi henne den tunge beskjeden. Kjæresten er død.

– Jeg gjorde så godt jeg kunne og ambulansepersonellet takket meg for innsatsen. Men det er klart at det er noe som alltid følger med deg. Kunne jeg gjort noe mer? Jeg skulle ønske jeg hadde kunnet førstehjelp på det tidspunktet. De hadde nok gjort meg tryggere i den situasjonen jeg var i.

Skjer minst 40 ganger om dagen i Norge

Hvert eneste år får mellom 12.000 og 15.000 personer i Norge akutt hjerteinfarkt, det tilsvarer rundt 40 hjerteinfarkt om dagen. Leder i Bodø Røde Kors, Øystein Nystad, sier at de aller fleste nok har fått en eller annen opplæring i førstehjelp, men at ikke alle føler seg trygge på hvordan man gjør det.

– Men det er veldig viktig å holde det vedlike ved å praktisere og øve på det. Man vet aldri når man kommer i en situasjon der man trenger det.

Han sier det er lite tid til nøling når ulykken først er ute.

– Det er viktig å komme raskt i gang med førstehjelp. Vi vet at for hvert minutt som går, reduseres sjansen til å overleve med syv til ti prosent.

Mange er usikre på førstehjelp

En undersøkelse Røde Kors har gjort viser at bare 4 av 10 nordmenn er trygge på hvordan de gir førstehjelp.

Karin Kristoffersen oppfordrer alle til å ta en runde med seg selv for å se om de husker førstehjelpstrinnene.

– For ting skjer og det skjer hver eneste dag.

Lege Christian Buskop demonstrerer hjerte-lunge-redning på voksne