Får forsyningsbasen

Sandnessjøen blir forsyningsbase, og driftstøtteenhet for utbyggingen av Skarvfeltet.

Skarv FPSO

Sandessjøen blir forsyningsbase, og driftstøtteenhet for utbyggingen av Skarvfeltet.

Foto: BP Norge

Det besluttet regjeringa tildigere i dag da de ga klarsignal til utbygging, av olje- og gassfeltet Skarv utenfor Helgeland.

Vedtaket betyr også en styrking av helikopterbasen i Brønnøysund.

Utbyggingen er kostnadsberegnet til 31 milliarder kroner, og oppstart av feltet er planlagt i 2011.

- Stort sprang for Nordland

- Regjeringens beslutning om utbygging av olje- og gassfeltet Skarv 200 km vest for Sandnessjøen og Brønnøysund innebærer et stort sprang inn i oljealderen for Helgeland og næringslivet i Nordland. Samtidig viser det at regjeringa ikke har glemt at Nordland er en viktig petroleumsregion. Det sier fylkesrådsleder i Nordland Odd Eriksen (Ap) i en pressemelding.

Han viser til at det russisket feltet Shtokman er viktig for framtida, mens aktiviteten på Nordlandssokkelen foregår hver dag.

Det er oljeselskapet BP som er operatør for utbygginga av lisensen som eies sammen med blant andre StatoilHydro og Ruhrgas Norge AS.

Flere hundre arbeidsplasser

Utbygging og drift av feltet skal skje fra forsyningsbasen i Sandnessjøen og helikopterbasen i Brønnøysund, samtidig som BP vil plassere deler av driftsorganisasjonen i Sandnessjøen.

- Dette vil etter hvert bety flere hundre arbeidsplasser og en betydelig styrking av oljemiljøet på Helgeland. Fremtidsperspektivet for Helgeland er spennende, når vi vet at Norne får forlenget levetid med 10 år, at Skarv vil være i produksjon i 2011 og at Totals store gassfelt kan komme i produksjon i 2015. Samlet vil dette bety at Helgelandsbase, blir et tyngdepunkt for olje og gass i nordområdene, sier Eriksen

Han viser til at det er svært viktig for næringslivet i Nordland at organisasjonen som skal stå for drift av Skarv skal holde til i nærområdet.

Kraft fra land

- En ekstra dimensjon ved denne utbyggingen er at regjeringen ber BP utrede kraft fra land som et alternativ til strømforsyningen til Skarv. Dette viser at regjeringen helt konkret tar miljø på alvor, sier Eriksen.