Hopp til innhold

Får fem timers lang pendlervei til og fra jobb

– En lokal skyssbåt som skal frakte folk forbi rasstedet et par ganger om dagen vil neppe hjelpe i min situasjon. Folk i helsevesenet jobber til alle døgnets tider, sier Grazyna Bakken. Nå frykter hun at hun blir permittert.

Ras-caser

KOMMER SEG IKKE PÅ JOBB: Grazyna Teresa Bakken (t.v.) og Anna Lára Guðmundsdóttir bor og jobber på hver sin side av det flere hundre meter lange leirskredet i Tosbotn. Fylkesvei 76 er sperret, og omveien både nord- og sørover vil ta om lag fem timer en vei.

Foto: Privat / NRK kart

Grazyna Teresa Bakken og Anna Lára Guðmundsdóttir bor og jobber på hver sin side av det flere hundre meter lange leirskredet som i helga tok med seg deler av fylkesvei 76 og flere bygninger.

– Det er fortvilende. Nå har det gått to dager, og jeg har ikke vært på jobb, sier Grazyna Teresa Bakken.

Hun bor i bygda Tosbotn, men jobber ved Velfjord Aldershjem på Hommelstø, som befinner seg på andre siden av rasstedet.

– I verste fall må jeg kanskje permitteres. Det er trist å tenke på, sier hun til NRK.

Den islandske entreprenørbedriften Istak som jobber med å bygge fem småkraftverk i Tosbotn har 105 ansatte som jobber på begge sider av rasstedet. En av dem er Anna Lára Guðmundsdóttir. Hun bor sammen med mann og barn på den ene siden av rasstedet – i Hommelstø – og jobber i Tosbotn. Heller ikke hun kom seg på jobb i dag.

– Jeg jobber hjemmefra. Men hvis det ikke blir satt opp båtskyss forbi rasstedet bli det vanskelig framover.

Fem timer pendling én vei

Uansett hvilken vei Guðmundsdóttir velger for å komme seg på jobb må hun beregne rundt fem timer – én vei.

Ras på fylkesvei 76, Tosbotn

RAS PÅ FLERE HUNDRE METER: To leirskred tok i helga med seg deler av fylkesvei 76 og tre hus. Fylkesveien er den eneste fergefrie tilknytningen folk i Brønnøy og Sømna har til E6.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Det tar en halv time å komme seg til Brønnøysund med bil. Der kan hun enten kjøre nordover langs fylkesvei 17 og ta to fergestrekninger til Sandnessjøen – derfra over på fylkesvei 78 til Mosjøen og sørover på E6 til Svenningdal og innover til Tosbotn.

– Den turen vil ta fire timer og 45 minutter. Den andre veien som går sørover fra Brønnøysund på fylkesvei 17 med ferge, inn i Nord-Trøndelag og helt ned til Harran før jeg kan starte turen nordover igjen på E6. Den turen tar mer enn fem timer, forteller hun.

Guðmundsdóttir håper kommunen vil sette inn en lokal skyssbåt raskt. Men det vil neppe hjelpe Grazyna Bakken.

– Jeg jobber tre forskjellige vakter, og ser ikke for meg at en skyssbåt skal stå å vente på meg hver gang jeg skal til eller fra jobb.

Grazyna Teresa Bakken

Ikke fått informasjon

Anna Lára Guðmundsdóttir

Anna Lára Guðmundsdóttir håper kommunen vil sette inn en lokal skyssbåt og buss på begge sider av rasstedet slik at folk kommer seg på jobb, få helsehjelp og post.

Foto: Privat
Grazyna Teresa Bakken

– Det er fortvilende. Nå har det gått to dager, og jeg har ikke vært på jobb, sier Grazyna Teresa Bakken.

Foto: Privat

De 10 fastboende i byga Tosbotn savner informasjon fra Brønnøy kommune om hvordan dagene og månedene framover blir.

– Siden det første raset gikk fredag, har vi ikke fått noe informasjon. Vi er avhengig av å komme oss på jobb, fastlege og andre helsetjenester, post og søppeltømming, sier Beate Tveråli.

Jobber på spreng

Ordfører Johnny Hanssen (Ap) i Brønnøy sier kommunen jobber på spreng med å få på plass en skyssbåt over Tosenfjorden, og vil kalle inn til folkemøte.

– Vi jobber både med en midlertidig båtløsning, samtidig som vi er i dialog med fylket for å få på plass en permanent skyssløsning til veien åpner igjen.

Episode-kart - ras omvei