Hopp til innhold

Fant drivende redningsflåte

KV "Andenes" var den første båten som kom til området der fiskebåten Western forliste 6. februar 1981.

Hans Petter Klokk

Hans Petter Klokk var menig ombord på KV 'Andenes' og prøvde å berge den omkomne i flåten da han gled ut av den og sank.

Foto: Knut Haarvik

I frådende sjø fant mannskapet på Kystvakta  redningsflåten fra Western. KV "Andenes" var dirigert til området av et redningshelikopter fra 330-skvadronen, som tidligere på dagen hadde plukket opp en omkommet person fra flåten, og rapportert den tom. 

Fant omkommet

Da de var i ferd med å ta flåten ombord, fant de plutselig en omkommet person til. Men på grunn av røft vær og høye bølger gled personen ut av flåten og ut i havet. Han ble aldri funnet igjen.

 

- Vi greide dessverre ikke å berge vedkommende om bord i KV "Andenes". Han skled ut av åpningen til slutt og forsvant, og sank til bunns, sier Hans Petter Klokk som var menig på kystvaktskipet.

 

- Gjorde det inntrykk på dere at han forsvant?

- Ja, det gjorde det. Det er helt klart. For mange av oss, meg inkludert, så var det første gangen vi hadde opplevd en omkommet person så nært, forteller Klokk.

 

Fra Western-høringen

Tidligere skipssjef på KV 'Andenes' Sigurd Kleiven viser kommisjonen hvor flåten ble funnet.

Foto: Knut Haarvik

- Usannsynlig

Tidligere skipssjef på KV "Andenes", Sigurd Kleiven, mener det er helt usannsynlig at et norsk eller utenlandsk fartøy kan ha forårsaket forliset.

- Hadde det vært militær aktivitet i området hadde vi i Kystvakta visst om det, sier han.