Hopp til innhold

Få boliger til salgs presser prisene

Antall boliger til salgs er nesten halvert på tre år, viser tall fra finn.no. Det er selgers marked, og etterspørselen er større enn tilbudet.

Bodø

BODØ: Det er bare halvparten så mange boliger til salgs i Bodø i februar 2011 sammenlignet med februar i 2008.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Antall boliger til salgs i Norge i februar 2011 er gått ned med 41 prosent siden februar 2008. Det viser tall fra finn.no .

Marianne Moland fra Bodø har ventet lenge på å finne den rette boligen.

Marianne Moland

Marianne Moland

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

– Det har vært til og fra over flere år. Jeg har ikke funnet noe jeg er tilfreds med. Det er veldig lite boliger i markedet nå. Men så var jeg så heldig at jeg fant drømmeleiligheten, forhåpentligvis. Så nå gleder jeg meg til å flytte inn, sier Marianne Moland.

– 9 av 10 selges

På landsbasis var det i februar i 2008 27.000 boliger annonsert på finn.no. Tre år etter er det bare 16.000. Det er en nedgang på 41 prosent. Og det gjør det til selgers marked, sier daglig leder Pål Martin Arntzen i DNB Nor Eiendom.

– Ut fra de tallene som vi ser for 2011, så selger vi 9 av 10 boliger. Og det er til gode priser også, sier Arntzen.

210.000 over takst

Noe som bekreftes av Marianne Moland, som endte opp med å betale langt over takst for sin nye bolig.

– Det var veldig mange folk på visning, og det var veldig mange som hadde skrevet seg opp på listen til megler. Det var jeg som la inn det første budet. Da var det en som bydde over meg. Men jeg hadde bestemt meg for at denne leiligheten skulle jeg ha. Så jeg slo til og la inn et kjempebud. Så den gikk for 210.000 over takst, sier Moland.

Pål Martin Arntzen

Pål Martin Arntzen

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

I 2008 kom finanskrisa, og mange satte da ny bolig på vent i noen år. Det gjør at det har blitt en opphopning av folk som nå har lyst til å bytte bolig, tror Arntzen.

– De som satt mer i ro i 2007 og 2008, er begynt å bevege mer på seg, og er interesseret i å stige i gradene når det gjelder hvilken bolig de vil eie, sier Arntzen.

I Bodø er også markedet stoppet litt opp i forhold til bygging av nye leiligheter. Dermed er det mange som velger å ikke selge sin enebolig, fordi de ikke finner en egnet leilighet.

– Da sitter de heller i ro. Og dermed blir det også få eneboliger på markedet, sier Arntzen.

Kvadratmeterpris

Fra januar 2010 til januar 2011 har prisen steget fra 25.979 kroner til 27.236 kroner, ifølge prisbarometeret til finn.no. Dette er en økning på 4%.