Hopp til innhold

Bekreftet: Erik Botheim selges til Russland for gigantsum

Bodø/Glimt selger Erik Botheim til russiske Krasnodar. Etter det NRK erfarer er det snakk om en totalpakke på 100 millioner kroner.

Erik Botheim og Pellegrino mot Roma

Erik Botheim skal være brennhet på markedet, og det ser ut til at den russiske klubben Krasnodar har fått napp med et bud som totalt kan bli på rundt 100 millioner kroner.

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

Tirsdag denne uken ble klubbene enige om en overgangssum for Botheim, som har reist ut av landet for å ta den medisinske testen. Dersom den går gjennom er overgangen i boks for Glimts toppscorer, melder Glimt.no.

– Jeg synes det er utrolig trist å forlate Glimt. Jeg har hatt det helt fantastisk i Bodø og det føles ut som jeg har kjent menneskene i klubben i flere år, sier Botheim.

– Denne muligheten kunne verken jeg eller klubben si nei til. Det blir en fantastisk utfordring for meg og gleder meg til å teste meg selv i en større liga.

I pressemeldingen skriver ikke Glimt noe om hva de har solgt Botheim for.

Men etter det NRK kjenner til, er det snakk om en totalpakke på 100 millioner kroner.

Eurosport og Nettavisen meldte tidligere i går om det samme.

80 millioner skal betales med én gang, mens 20 millioner er prestasjonsbestemte bonuser, ut i fra opplysninger NRK har.

Ifølge den russiske klubben har Botheim skrevet under en kontrakt frem til juni 2025.

FC Krasnodar har lagt ut en video på Twitter hvor Botheim sender en hilsen på russisk:

Laster Twitter-innhold

– Surrealistisk

Etter langt over 40 tellende kamper i 2021 står han igjen med over 20 scoringer.

– Det hadde ingen sett for seg. Situasjonen min før sesongen var jo at jeg knapt hadde spilt fotball, så denne sesongen har gått over all forventning. Jeg er takknemlig for at jeg har fått utviklet meg så mye her, sier han.

– Det er helt surrealistisk. Det har gått i ett hele sesongen så jeg har ikke fått tenke så mye over det egentlig. Mitt fokus har vært å ha det gøy og bidra til at laget gjør det bra. Jeg har blitt en god fotballspiller i Bodø, sier han og legger til;

– En mer komplett spiller. Jeg har utvikla meg på alle områder.

Hektisk uke

Det har vært en hektisk start på uken for Bodø/Glimt.

Først ble det klart at kaptein Patrick Berg er klar for franske RC Lens. En overgang som skal ha vært verdt bortimot 40 millioner kroner.

signerte Kjetil Knutsen ny kontrakt med den doble seriemesteren. Dagen etter kunne han smykke seg med tittelen «Årets Nordlending» i Bodø.

Men tirsdag tok det virkelig tatt seg opp. Erik Botheim ble raskt ryktet bort til russiske Krasnodar.

Kan bli rekordsum

Den høyeste overgangen fra Eliteserien til utlandet var John Carews overgang til Valencia for 75 millioner kroner fra Rosenborg i 2000.

Det betyr at om dette stemmer, så blir Botheim i utgangspunktet den dyreste eksporten til utlandet fra norsk eliteserie.

Ifølge VG har Botheim vært på medisinsk sjekk i München, tirsdag. Spissen har ett år igjen av kontrakten med Glimt, og går etter alle solemerker kraftig opp i lønn i Russland.

Patrick Berg og Erik Botheim mot Roma for Glimt på Aspmyra

Patrick Berg og Erik Botheim likte å feire med imaginære telefoner. Nå kan det se ut til at begge disse samtalene har blitt besvart, og det med stor fortjeneste for Glimt.

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

Vraket i Rosenborg

Erik Botheim ble tidlig sett på et stort talent i Rosenborg. Han spilte for trønderne fram til han ble sendt på utlån til Stabæk i 2020. Der scoret han ikke et eneste mål.

Han ble frigitt fra trønderne i 2021, og signerte gratis for Bodø/Glimt før sesongen.

I 2021 har han scoret 15 mål i eliteserien og har hjulpet klubben til sitt andre strake seriegull.

Botheim har spesielt utmerket seg i Serieligaen, eller Conference League. Der scoret han tre mål og serverte to mål i kvalifiseringen.

Før han i gruppespillet scoret fire og assisterte fire.

To av målene og to av de målgivende kom i 6-1-nedsablingen av Mourinho og AS Roma på Aspmyra.

Botheim scorer på Aspmyra mot Stabæk

Botheim har utviklet seg enormt i 2021, og har blitt en svært populær figur på Aspmyra. Her etter at han scoret mot Stabæk i Eliteserien.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

Enorme overgangssummer

– Dette er et eventyr av et salg for Bodø/Glimt, dersom det dette stemmer, sier sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt.

– Det viser igjen viktigheten av å være med i Europa, og ikke minst prestere i Europa. Botheim har virkelig fått vist seg fram, særlig i Roma-kampene. Det blir lagt merke til og da kommer denne typen overganger. Det er fint for ham, og ikke minst for Bodø/Glimt.

Han sier at slike summer gjør at Kjetil Knutsen sin lønn, uansett hvor stor den måtte være, er verdt hver krone.

– I løpet av to dager kan Bodø/Glimt ha solgt spillere for anslagsvis 150 millioner kroner. Da skjønner man at Kjetil Knutsen har fortjent hver eneste million han får i lønnsøkning.

Saltvedt kommer samtidig med et lite stikk til Rosenborg.

– Nå må Rosenborg sette seg ned og regne på hvor mange assistenttrenere fra Ham-Kam de kunne fått for denne summen.

Bodø/Glimt har etter mange svært lukrative handler klart å bygge seg opp store overgangssummer i løpet av de to siste årene. De har også tjent veldig gode penger på suksessen i Europa.

Rik klubb fra Russland

FC Krasnodar er en ganske ny klubb, som ble grunnlagt i 2008. De rykket opp til øverste nivå i Russland før 2011-sesongen.

Klubben har siden endt opp som nummer tre, tre ganger, som beste plassering, men ligger nå på en skuffende 10. plass.

Klubbens eier er Sergey Galitsky, en 54 år gammel russisk milliardær, som er medeier i en av Russlands største dagligvarekjeder, Magnit.

Han skal ifølge Forbes være verdt omtrent 3,5 milliarder dollar, eller rundt 31,4 milliarder kroner. Det gjør han til verdens 859. rikeste mann.