Hopp til innhold

Millionene renner inn for Glimt – eksperten peker på «Haaland-effekten»

Siden Kjetil Knutsen tok over som hovedtrener knuser Bodø/Glimt sine konkurrenter på spillersalg.

Salgene av Patrick Berg og Erik Botheim gir klingende mynt i kassa for Bodø/Glimt

STORSALG: Bodø/Glimt handler lavt og selger høyt om dagen. Noe av årsaken til de rekordhøye prisene er mannen til høyre i bildet mener NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

Foto: Marit Hommedal / NTB / Ina Fassbender / AFP / Illustrasjon: Helene Mariussen / NRK

Bodø/Glimts suksess i Norge og Europa har ført til at spillerne i den gule trøya er blitt utrolig attraktive på overgangsmarkedet. Etter nok et seriegull kommer minst tre profiler til å forlate klubben.

Det er allerede klart at Fredrik André Bjørkan, Patrick Berg og Erik Botheim er ferdig i Glimt. I tillegg har profiler som Kasper Junker og Jens Petter Hauge skiftet beite tidligere.

NRK har regnet på hvor mye Bodø/Glimt kan ha håvet inn på spillersalg siden Kjetil Knutsen tok over som hovedtrener i 2018.

Ifølge nettstedet Transfermarkt og diverse summer meldt av norske aviser, har Glimt trolig solgt spillere for rundt 240,7 millioner kroner.

Det er grunn til å tro at totalsummen er eller blir enda høyere, med tanke på bonuser og videresalg i avtalene.

Bjørkan og Philip Zinckernagel er spillere som trolig kunne dratt inn betydelige summer, men begge dro etter kontraktslutt og dermed vederlagsfritt.

– Ledet an av Haaland

NRKs fotballekspert, Carl Erik Torp, mener at Botheim-signeringen er et godt eksempel på hvordan Bodø/Glimt kan drive.

– Bodø/Glimt har ikke det samme presset som andre klubber, og da har de muligheten til å satse på typer som ikke har fungert andre steder. De så at Botheim var midt-i-blinken, og han gikk rett inn i laget, sier Torp.

– I tillegg har de en selvtillit i det de driver med, og klart å danne en kultur via tydelige rollefordelinger.

Glimt har trolig brukt vesentlig mindre på å hente flere av disse spillerne. Profiler som Jens Petter Hauge, Patrick Berg og Erik Botheim har enten kommet gratis eller blitt fostret opp i klubben.

Av spillere som ble hentet for en viss sum, finner vi danskene Kasper Junker og Sammy Skytte. De ble hentet for henholdsvis 3,7 millioner og 4 millioner.

Eliteserien fotball 2020: Bodø/Glimt - Viking (3-0)

DANSK DYNAMITT: Bodø/Glimt skal ha solgt Junker med en profitt på rundt 18 millioner kroner.

Foto: Mats Torbergsen / NTB

Det er uansett en klar tendens at de kjøper spillerne billig og selger mange av dem meget dyrt med norsk målestokk.

Torp mener annen norsk suksess i utlandet har gjort spillere fra Eliteserien mer attraktive.

Den lille galoppen Bodø/Glimt har blitt med på har blitt ledet an av Haaland, Berge, Ajer, Ødegaard og den gjengen der. De har gjort at norske navn har blitt aktuelle igjen. For fem år siden var ikke noen i nærheten av å betale de summene for Hauge og Botheim som blir gjort nå. De har sett og har trygghet på at nivået er såpass bra at de kan hevde seg på neste nivå, forklarer Torp.

Europasuksess

Dersom vi sammenligner med konkurrenter, har Molde fått inn rundt 124 millioner på spillersalg i samme tidsrom, ifølge Transfermarkt. Moldenserne har trolig fått inn enda mer, spesielt ettersom Erling Braut Haaland dro videre til Borussia Dortmund.

Rosenborg har mottatt rundt 66 millioner kroner i spillersalg, ifølge samme nettsted.

Men Glimt får også bra med penger fra andre områder. De er fortsatt med i serieligaen, og der mottar de også pene pengepremier.

Carl-Erik Torp

NORSKE TOPPSPILLERE: NRKs fotballekspert, Carl Erik Torp, tror andre norske toppspillere har hjulpet Glimt i spillersalgene.

Foto: Julia Marie Naglestad

– Det er helt avgjørende å gjøre det bra i de europeiske cupene. Det er først og fremst økonomisk gunstig, i tillegg gjør man seg mye mer attraktiv. Det ser man jo nå med at de beholder treneren sin og beholder flere spillere lenger enn det man kunne ha gjort, sier Torp.

Med andreplass i gruppen har de mottatt over 50 millioner kroner på Europa-spill. Og det kan bli mer, så lenge de leverer mot Celtic i playoff-runden. Europasuksessen tror Torp kan gagne norsk fotball.

Vi har stått på utsiden og sett de andre spise kake og satsa, mens nå begynner man å føle at også vi får smakt litt på den kaka. Det er helt avgjørende, for det vil jo skape en dominoeffekt, og den har vi ikke hatt på lenge. Det minner litt om den 90-tallsbølgen som vi kanskje kan prøve å få litt tilbake, avslutter Torp.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal