Nordlandspolitikere vil ha Volden hjem

Flere Nordlandspolitikere vil ta opp situasjonen for Kari Ann Volden og tvillingene i Stortinget. Hun har betalt for surrogatbarn i India.

Kari Ann Volden med tvillingene

FANGET I INDIA: - Det er helt utelukket å overlate omsorgen for Adrian og Mikael til andre, sier kari Ann Volden.

Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Selv om hun har brutt norske adopsjonsregler, bør Kari Ann Volden få komme hjem nå, sier Janne Sjelmo Nordås (SV).

Representanter for de fem partiene fra Nordland som er på Stortinget har sagt at de vil ta opp saken.

– Det er vanskelig å se for seg at hun ikke skal få lov å komme hjem, selv om lovverk og regelverket skulle tilsi noe annet, sier Nordås.

I tillegg til Senterpartiet vil også Høyre engasjere seg, sier Ivar Kristiansen. Fremskrittspartiets Kennet Svendsen sier i en tekstmelding at han skal ta opp saken med den ansvarlige i stortingsgruppa og se nærmere på saken.

Alenemoren Kari Ann Volden (42) fra Røst har fått endelig avslag på sin søknad om å adoptere de to statsløse guttene som er født av surrogatmor i India.

Da det kom fram at Volden hadde unnlatt å fortelle at det ikke var hennes egg som ble brukt i surrogatiprosessen, ble søknaden avvist. Barne, ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir) begrunner også avslaget med at de må jobbe mot bortføring av barn, eller handel med barn.

Samarbeid

Geir Ketil Hansen i SV sier at saken er litt annerledes nå etter at det er klart at Volden ikke har noen genetisk tilknytning til barna, men at han skal undersøke om det går an å få dem hjem. Og Tor Arne Strøm i Arbeiderpartiet vil snakke med resten av Nordlandsbenken på Stortinget.

– Jeg vil ta kontakt med de andre partiene på nordlandsbenken for å se om det er noe vi kan gjøre i fellesskap i denne saken. Vi er nødt til å følge med i denne saken dag fra dag, slik at hun og tvillingene ikke blir skadelidende, Tor Arne Strøm i Arbeiderpartiet.

Tidligere har KrF-leder Dagfinn Høybråten kalt Kari Ann Voldens bruk av surrogatmor for menneskehandel og utnytting av fattige kvinner i India.

Vanskeligere situasjon

Mikael og Adrian Volden får ikke komme til Norge.

FÅR IKKE KOMME TIL NORGE: Mikael og Adrian Volden.

Foto: Privat

Ifølge Voldens advokat Hilde Guldbakke er situasjonen for Volden og barna vanskeligere enn noensinne, de har ikke mer penger å leve for.

– Man må finne ei løsning for Volden sin del. Hun har det veldig vanskelig, sier Senterpartiets Janne Sjelmo Nordås.

I slutten av desember går visumet til Kari Ann Volden ut.

– Loven må endres

– Skal Kari-Ann Volden få hjelp til adopsjonen av tvillingene i India, må loven endres, sier Gunn Karin Juul (Ap) som leder Familiekomiteen på Stortinget.

Volden har betalt for egg og sæd, som ble satt inn i en surrogatmor i India. Flere Nordlandspolitikere har engasjert seg i saken, men AP-politiker Juul tror ikke engasjementet hjelper.

– Jeg skjønner at de engasjerer seg. Det har vi som sitter i familiekomiteen også gjort.Vi erkjenner nå dessverre at det ikke finnes noen løsning i Norge. Løsningen finnes i India.

Hun understreker at norske myndigheter har gjort det de kan for Volden.

– Det er opp til indiske myndigheter å hjelpe Volden. Det hun må gjære er å gi alle riktige opplysninger til indiske myndigheter. Deretter må hun søke om adopsjon fra India via indiske myndigheter. Hun kan be om bistand fra Norge via den norske ambassaden i India, sier hun til NRK.no.