Emilie (17) hadde nesten fem i snitt: – Fikk beskjed om å gå skoleåret om igjen

– Jeg fryktet jeg ikke ville kunne gå skole til høsten på grunn av en feil andre hadde gjort, sier Emilie Lundegård Pedersen.

Emilie fryktet hun måtte gå skoleåret om igjen

– Det er bra det ordner seg, men jeg er overrasket over at media måtte nevnes før vi opplevde at fylket ble mer behjelpelig, sier Emilie Lundegård Pedersen.

Foto: Privat

Emilie Lundegård Pedersen fra Bodø fullførte i vår VG1 Design og Håndverk, og så fram til å begynne på VG2 Frisør til høsten. Forutsatt at hun kom inn, skulle hun få jobbe som assistent på en frisørsalong i byen.

Men beskjeden hun og to andre elever fikk i slutten av forrige uke var alt annet enn oppløftende.

– I brevet fra inntakskontoret sto det at jeg fikk skoleplass på Design og Håndverk VG1, altså det samme skoleåret jeg nettopp hadde fullført.

Meldingen kom som et sjokk på 17-åringen, som hadde nær fem i karaktersnitt på førsteåret.

– Det var ikke noe artig. Jeg hadde jobbet hardt gjennom hele året for å komme inn på den linja jeg hadde lyst til å gå, og satt igjen med en følelse av dyp urettferdighet.

Opplevde liten forståelse

Emilie fryktet for skoleplassen sin

Da karakterene til Emilie ikke ble registrert slik de skulle, fryktet Emilie Lundegård Pedersen det verste. – Jeg opplevde liten forståelse inntil vi truet med å gå til mediene, sier hun.

Foto: Privat

Både Emilie og familien skjønte at her måtte det være begått en feil. Stefar Håkon Henriksen tok kontakt med skole og inntakskontoret i Nordland fylkeskommune, og regnet med at feilen ville være en smal sak å få rettet opp i.

Men ifølge Henriksen var det langt fra enkelt å få fortståelse for situasjonen.

– Vi beskjed om at ifølge deres opplysninger hadde Emilie droppet ut av skolen etter jul. Det stemmer overhodet ikke. Hun har fullført med nesten fem i snitt det første året, og skulle ikke ha noe problem med å komme inn.

Ifølge Henriksen virket situasjonen ganske fastlåst, og han fikk ingen garantier om at inntakskontoret ville se på saken.

– Vi måtte bare vente på opptak nummer to i slutten av juli.

Går mot løsning

Først da familien ga beskjed om at de ville kontakte mediene, opplevde de at det ble fortgang i sakene.

Tirsdag morgen kom en e-post hvor inntakskontoret bekrefter at det hadde skjedd en feil, og at 17-åringen ville få tilbud om skoleplass, forteller Henriksen.

NRK har fått videresendt en kopi av bekreftelsen, hvor det blant annet står:

[...] inntakskontoret vil rette opp feilen i årets inntak som skyldes manglende levering av karakterer fra skolen, og feil informasjon om at hun var sluttet på skolen.

– Det er bra det ordner seg, men jeg er overrasket over at media måtte nevnes før vi opplevde at fylket ble mer behjelpelig, sier Emilie Pedersen.

Ønsker å rette opp

Konstituert fylkesutdanningssjef Merethe Schjem forteller at de nå undersøker hva som har skjedd, og opplyser i alt tre elever er berørt av feilen.

– Vi i er i dialog med disse. Vi skal ivareta deres skoleplasser, slik at de kommer inn på det de har søkt på.

– Familien sier de har opplevd saksbehandlerne som lite hjelpsomme?

– Det beklager i så fall jeg, det er ikke vår intensjon.

– Familien sier at dette løste seg da de sa de kom til å kontakte media. Stemmer dette?

– Nei, det har ikke noe med media å gjøre. Vi ønsker å rette opp med en gang, og vi jobber nå med å finne ut av hva som gikk galt.

– Vi må finne ut av hva som er galt for å passe på at det ikke skjer igjen, dette tar tid. Men det har ikke noe med media å gjøre, sier Schjem.