Elghunden Shila (3) ble skutt av sauebonde

Kvelden i forveien rømte Shila (3) fra eieren Raymond Nikolaisen. Før han rakk å finne hunden igjen, var hun skutt og drept av en sauebonde.

Elghunden Shila

Hunden Shila ble skutt av en bonde som har forklart til politiet at den jaget et lam på beite.

Foto: Privat

– Jeg har mistet et familiemedlem og en jaktkamerat. Det er fryktelig trasig, forteller Raymond Nikolaisen til NRK.

Denne helgen ble en av hans to jakthunder skutt og drept av en sauebonde i Sortland i Vesterålen, skriver Vesterålen Online.

Sauebonden har forklart til politiet at hundene jaget et lam på beite. Bonden ble tipset om hundene av et vitne og da han ankom stedet valgte han å skyte den ene hunden.

– Kunne ha avverget situasjonen

Raymond Nikolaisen mener sauebonden hadde andre alternativer og han har nå anmeldt saken til politiet.

Nikolaisen mener han burde fått et telefon først, ettersom han befant på hytta ikke langt unna. Han mener mannen som tipset om hundene visste at Nikolaisen var eieren.

– Bonden brukte over en halvtime på å komme til området hvor hundene var, jeg hadde ikke brukt mer enn ti minutter. Jeg kunne ha avverget hele situasjonen.

Kvelden i forveien hadde hundene hans stukket av og Nikolaisen meldte dette til politiet.

– Før vi fikk tak dem ble altså Shila skutt, sier han.

– Bør forsøke å stanse jagingen på annet vis

I hundeloven paragraf 14 står det: «Når en hund jager eller angriper tamrein eller husdyr som beiter lovlig, (...) kan det utsatte dyrets eier, innehaver eller den som passer dyret, gjøre det inngrep mot hunden som fremstår som nødvendig for å avverge skade, så sant inngrepet ikke går lenger enn nødvendig og ikke utover det forsvarlige».

– Det er ikke slik at enhver jaging nødvendigvis er forstadiet til et angrep. Det er ingen generell regel som sier at man kan skyte hund som jager sau, sier advokat Karina Rankin.

– Hvis jagingen kan stanses på annen måte, for eksempel ved at saueeieren opptar hunden, griper tak i den og tar den i forvaring, er det dette de først og fremst skal gjøre, sier Rankin.

Politiet etterforsker saken

Politiet bekrefter at de har mottatt anmeldelsen og at de har åpnet etterforskning.

– Både hundeeier og sauebonde er avhørt. Vi ønsker også å avhøre mannen som tipset om at hundene jaktet på lammet, sier lensmann Bjørn Larsen i Lødingen.

Nå ønsker de å finne ut om det har skjedd noe straffbart.

– Vi må bringe på det rene hva som har skjedd før vi konkluderer, sier lensmann Larsen.

NRK har vært i kontakt med sauebonden, som ikke vil kommentere saken.