Hopp til innhold

Reagerer på at de måtte møte på skolen til tross for trusler om skyting: – Skummelt og ekkelt

Torsdag kveld mottok elever ved Bodø videregående skole trussel om skoleskyting. Fredag var det ordinær skoledag for de nærmere 1500 elevene.

skoletrusler bodø vgs

Bekymringsfulle etter å ha lest at noen truer med skoleskyting: Julie Storheil, 3 klasse, til venstre, russepresident Ingrid Slåttholm Lekanger og Mathilde Sol Sandmo Sakrihei til høyre.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Torsdag fikk bodørussen en ubehagelig melding.

På et bilde som skulle markere starten med russestyrets arbeid frem mot russetiden dukket raskt denne kommentaren opp:

Skoletrussel Bodø vgs

Denne kommentaren ble torsdag postet på bodørussens Instagram-konto.

Illustrasjon: Skjermdump

«skoleskytingen er rett rundt hjørne. hva dere må gjøre for å ikke bli skadet er spørsmålet her»

Slik beskriver elevene Mathilde Sol Sandmo Sakrihei og Ingrid Slåttholm Lekanger trusselen.

– Skummelt, ubehagelig ekkelt.

Det er heller ikke første gang det har kommet trusler om skoleskyting ved skolen som er blant de største i landet. I 2017 la en elev ut et bilde hvor han viser frem en våpenetterligning.

– Vil ikke gi dem makt

– Det første jeg tenkte var at det var en spøk. Mange tuller, det var en Instagram konto med noe klær på. Men når folk ble redde, ble det tatt mer alvorlig, sier Lekanger som er russepresident for russen ved Bodø videregående skole.

Medelev Mathilde mener det er viktig å ikke gi makt til de som ønsker å skape redsel.

trusler bodø videregående

Flere elever har vært bekymret for trusselen som dukket opp i sosiale medier torsdag. Skolen holdte likevel dørene åpne på oppfordring fra politiet.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Forhåpentligvis er det bare noen som sitter hjemme og har det morsomt med å skremme flere hundre elever. Jeg vil ikke gi dem makt til å skremme oss, sier hun til NRK.

Politiet: – Et tydelig ønske om å skape frykt

Politiet sier de har observert en økende forekomst av trusler og falske nødmeldinger.

– Kripos er koblet inn. De ser en sammenheng mellom trusler rettet mot flere utdanningsinstitusjoner i Norge. Det er tydelig for politiet at noen har intensjoner om å skape frykt, ikke varsle om angrep, sier stabssjef Bent Are Eilertsen i Nordland politidistrikt.

Bent Are Eilertsen, stabssjef Nordland politidistrikt

Bent Are Eilertsen sier de har sett en økning i antallet trusler og falske nødmeldinger på internett.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen / NRK

Ser flere trusler i sammenheng

Politiet ser de nylige truslene mot skoler i Nordland i sammenheng med andre lignende hendelser i landet. Dagbladet skriver at det i fjor var minst 23 lignende tilfeller.

Bodørussen har reagert på at skolen ble oppfordret til å holde åpent. Politiet presiserer at de jobber med truslene og gjør mye for å ivareta folks sikkerhet, selv om ikke alt er synlig.

– Når noen går inn for å skape frykt og generere oppmerksomhet er det alltid en avveiing. Om det er mye eller lite oppmerksomhet som vil skape trygghet for folk. I dette tilfellet har politiet ikke vurdert det som nødvendig å gjøre spesielle tiltak mot skolene, sier Eilertsen.

Rektor støtter seg til politiets vurderinger

Avisa Nordland melder at to tredjeklassinger har samlet nesten 150 underskrifter hvor elevene har reagert på at skolen ikke ble stengt.

Rektor Nina Røvik sier til avisa at hun støtter seg til politiets vurderinger og at media kunne forholdt seg mer avslappet til truslene.

– Utfordringen er vel at ting blir hauset opp unødvendig. Overskriftene i media hjelper ikke til, spesielt når det er snakk om ungdommer som konstant er på nett, sier hun til avisen.

Denne tekstmeldingen sendte rektor til elevene torsdag kveld. Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med rektor Nina Røvik.

Nina Røvik:Hei
Jeg beklager at det tikker inn en melding så seint på kvelden, men de er behov for å orientere direkte ut til dere elever og foreldre/foresatte siden det kommer mange henvendelser fra elever som er engstelige og redde for å komme på skolen fredag.
Bakgrunn: Det har i kveld vært rettet en trussel om skoleskyting via sosiale media mot BVGS. Politiet har undersøk saken og oppfatter ikke dette som en reell trussel mot skola. Det har vært mange liknende falske trusler som skoleskyting i hele Norge den siste uka. Det er vurdert sammen med politiet at det er trygt for elevene å møte på skolen i morgen fredag.
Mvh Nina Røvik, rektor