Politiet om skoletrussel: – Hadde aldri planer om å skade noen

Torsdag kveld ble det klart at det ikke var noe som tydet på at de tre siktede skoleelevene hadde intensjon eller planer om å gjennomføre trusselen. Bekrefter at beslagene gjaldt våpenetterligninger.

gevaer

Denne skjemdumpen av en elev ved skolen ble delt av flere i ungdomsmiljøet i Bodø torsdag. Politiet bekrefter nå at aksjonen i dag hadde sammenheng med airsoft-våpen.

Foto: NRK-tipser

Politiet vil fortsette å etterforske gårsdagens trusselmelding om skoleskyting på Bodø videregående skole. De tre ungdommene som også er elever ved skolen ble avhørt i går og senere løslatt.

– Saken vil etterforskes videre, så vil det være opp til påtalemyndigheten og etterhvert finne ut om det har skjedd noe straffbart, sier krimsjef Knut Waldemar Solli.

Han sier til NRK at politiet vil fortsette å holde kontakt både med skolen og barnevernet.

– Hadde aldri planer om å skade noen

Torsdag kveld ble de tre da siktede elevene avhørt av politiet.

– De har forklart at trusselen ikke var alvorlig ment og at de aldri hadde planer om å skade noen, sier krimsjef Knut Waldemar Solli ved Bodø politistasjon.

Dette støttes også av den øvrige etterforskningen som politiet har gjennomført i kveld.

Beslagene som politiet gjorde i forbindelse med pågripelsene dreier seg om svært realistiske våpenetterligninger, men er ikke egnet til å skade noen. De tre siktede blir løslatt i kveld.

Dette har skjedd

Politiet fikk kl. 12.30 torsdag inn melding om at det var kommet trussel om skyting i tilknytning til Bodø videregående skole. Skytingen skulle finne sted på fredag. Politiet reagerte momentant og satte inn store ressurser på saken.

Politiet rykket ut bevæpnet til tre forskjellige adresser hvor de gjorde beslag av våpenetterlikninger av typen airsoft. Disse benyttes primært til hobbybruk og lek.

aksjon

Her aksjonerer væpnet politi mot en adresse etter trusselen mot skolen i Bodø.

Foto: 03030-tipser

Tidligere torsdag opplyste politiet at de hadde fått melding om trusselen via telefon til politiets operasjonssentral.

– Vi ønsker ikke å gå nærmere inn på hvordan truslene ble frembragt før etterforskningen er ferdig. Truslene ble ringt inn til operasjonssentralen, men ikke av trusselfrembringer, sa stabssjef Bent-Are Eilertsen i Nordland politidistrikt til NRK tidligere i dag.

Bilde deles i ungdomsmiljø

I løpet av ettermiddagen er et bilde av en ung mann med det som trolig er et «airsoft»-våpen delt i ungdomsmiljøet. NRK har fått tilsendt bildet fra en tipser.

Operasjonssentralen i Nordland politidistrikt kunne tidligere torsdag ettermiddag ikke kommentere om bildet hadde sammenheng med aksjonene og truslene om skoleskyting i dag. Dette er nå bekreftet.

Har aksjonert mot tre ulike bosteder

– Denne trusselen ble tatt alvorlig av politiet og vi har aksjonert mot to leiligheter i Bodø og pågrepet to personer, én i hver leilighet, sa Eilertsen til NRK tidligere i dag.

I ettertid er det bekreftet fra politiet at en tredje person ble pågrepet, og at samtlige er elever ved den videregående skolen.

– De tre personene som nå er siktet i saken ble pågrepet i tre ulike boliger, forteller Eilertsen.

polaks

Væpnet politi aksjonerte mot flere adresser i dag etter trusselmeldinger.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Har informert elever og ansatte

Rektor Nina Røvik ved Bodø videregående skole sier at politiet nå har kontroll på selve trusselhendelsen. Skolen åpner dørene for informasjon klokken 18:00.

Vi legger nå vekt på å ivareta elevene og våre ansatte, sier hun.

Skoledagen vil gå som normalt i morgen både for elever og ansatte. Før skoledagen starter, vil alle lærere få informasjon om hva som har skjedd.

Det samme gjelder også elevene. Elever og foreldre ved skolen har fått en tekstmelding som har orientert om saken:

– Dette har vært en påminning om at slike situasjoner kan oppstå. Heldigvis har politiet tatt hånd om selve trusselen. I etterkant vil vi gå gjennom planene vi har for slike situasjoner, og se om det er ting vi bør justere, sier rektor.