Ektemannen anker drapsdommen

– Vi mener tingretten har vurdert bevisene feil, sier mannens forsvarer.

Rettssak Nesna

Den drapsdømte ektemannen har hele tiden nektet straffskyld, og hans forsvarer Per Magne Kristiansen sier de nå anker saken til lagmannsretten.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Rana tingrett dømte i mars mannen i 60-årene til fengsel i 12 år, etter at kona hans ble funnet kvalt på Havblikk Camping i Nesna i juli i fjor.

Mannen har hele tiden nektet straffskyld, og hans forsvarer Per Magne Kristiansen sier de nå anker saken til lagmannsretten.

– Vi mener avgjørelsen om skyldspørsmålet er uriktig. Vi mener tingretten har vurdert bevisene feil og kommet til en uriktig avgjørelse, sier Kristiansen til NRK.

Han går ikke noe nærmere inn på hvilke bevis som eventuelt er vurdert feil, men sier at også selve straffeutmålingen skal ankes.

– Vi har gitt uttrykk for at straffen er blitt for streng, sier han.

Hevder han ble trakassert

I tingretten ga mannen uttrykk for at hans nå avdøde kone, som han møtte i ung alder, kontrollerte ham.

De to var gift i 37 år, og drev flere forretninger sammen. Tiltalte hevdet blant annet at kona «snurret ham rundt lillefingeren».

Den aktuelle natten i juli i fjor oppsto det en krangel mellom ekteparet. Mannen hevdet i retten at kona sa hun skulle «ta ham» og at hun stakk med strikkepinner.

I tingretten ba forsvareren om at det skulle tas hensyn til berettiget harme.

– Vi mener retten må evaluere nærmere under hvilke forhold min klient har levd. Ut ifra vår oppfatning vil det være naturlig at han får en mildere straff, dersom også lagmannsretten mener han er skyldig i drapet, sier forsvarer Kristiansen.

– Avdøde må ha følt stor redsel

Dommen på 12 år i tingretten var helt i tråd med påstanden fra aktor Erik Thronæs, som mente bevisene mot tiltalte var overveldende.

– Handlingen fremstår som meningsløs og vi finner ikke noe motiv. Vi har hørt om uenighet mellom ekteparet. Situasjonen minner mer om et tilfelle som har kommet ut av kontroll etter en krangel, sa Thronæs i sin avsluttende prosedyre.

– Allmennpreventive hensyn taler for streng straff. Avdøde må ha følt stor redsel. Vi kan ikke se at det særlige formildende omstendigheter, oppsummerte han.

– En tung periode

I tingretten ønsket ektemannen å komme kommentar til retten:

– Jeg er glad i mine barn og det er en tragedie det som har skjedd, sa han før dommen falt.

– At han ikke ble trodd i tingretten var vanskelig. Han gikk inn i en veldig tung periode i etterkant, sier Kristiansen.

 Mann pågrepet etter mistenkelig dødsfall

Politiet skjønte snart at det var noe mistenkelig med dødsfallet på Havblikk camping i juli 2013. Etter ei kort tid ble ektemannen siktet for forsettlig drap.

Foto: Hans Petter Sørensen / www.faroutfocus.no