Frykter taket ryker i løpet av natta: – Nå er flaggstangen knekt på to steder

«Frank» har truffet Helgeland med kraftige vindkast. Over 500 er fremdeles uten strøm. – Det er knapt mulig å stå stille, sier Ole Håkon Reiersølmoen.

FOTO: Helgeland Folkehøyskole. Her blåser det såpass godt at flaggstangen har gitt opp og blitt knekt i tre. Det skal også stå dårlig til med taket på skolen, samt takrennene.

– Jeg har vært litt ute selv for å få ting inn og det er knapt mulig å stå stille. Akkurat nå vil jeg si det er livsfarlig å være ute, sier Ole Håkon Reiersølmoen.

Han er administrasjonsleder og lærer på Helgeland folkehøyskole i Vefsn. Der har deler av taket blitt flerret av.

– Det har foreløpig kommet en plate av taket. Vi frykter det skal komme mer for vinden fortsetter å ta seg opp, sa han tidligere, torsdag ettermiddag.

På kvelden kan Reiersølmoen meddele at situasjonen er betraktelig verre.

– Nå har flaggstanga vår knekt på to steder og vindkastene blir bare verre. Foreløpig ligger taket på plass, men takrenner har begynt å blåse av, og jeg frykter at taket ryker i løpet av natten.

FOTO: Helgeland folkehøyskole

Kraftig vind

Ekstremværet «Frank» har gitt kraftig vind i store deler av Nordland og Troms.

Det er torsdag registrert orkan med vindkast på opptil 50 meter per sekund på Helgeland.

Meteorologisk institutt venter at vinden fra ekstremværet Frank skal øke også i Salten, Ofoten og Troms utover kvelden og natten, samt fredag.

Torsdag formiddag forlenget Meteorologisk institutt farevarselet til å gjelde ut fredag ettermiddag.

– Det blåser noe helt sinnssykt. Det er så mye føyk. Det er vanskelig å stå stille og ting kommer i lufta. Det er temmelig friskt, sier Reiersølmoen.

Det har vært kraftig vind og ekstreme vindkast på Nord-Helgeland torsdag ettermiddag og kveld, og slik vil det fortsette utover natten.

– Fram til nå har det vært Helgelandskysten og Saltfjellet som har hatt de kraftigste vindkastene, men uværet beveger seg nordover, og nå er det Ofoten-området som kan belage seg på det kraftigste uværet, sier vakthavende meteorolog Elise Gloppen Hunnes ved Værvarslinga i Nord-Norge til NTB.

Politiet: – Hold deg hjemme

Meteorologene mener ekstremværet minner om ekstremværet «Ylva» i 2017.

Vinden er like kraftig og kommer fra samme retning også denne gangen.

Politiet gjentok i formiddag advarselen om å holde seg innendørs.

– Kombinasjonen av sterk vind og kulde kan medføre farlige situasjoner. Veier og bruer kan bli stengt på kort varsel grunnet vind og nedfall. Ikke utsett deg eller andre for unødvendig fare. Hold deg hjemme, skriver politiet i Nordland på Twitter.

Statsforvalter Tom Cato Karlsen i Nordland ber folk ta forholdsregler.

– De rapportene vi har fått er at dette kan bli som Ylva. Det blir kraftig vind, opp i orkan styrke i kastene. Det er viktig å sikre løse gjenstander som kan fly gjennom lufta og treffe andre, sier Karlsen til NRK.

I Trøndelag har flere hundre kunder vært uten strøm, og det samme er tilfellet lenger nord i Nordland.

Statsforvalter Tom Cato Karlsen i Nordland opplyser torsdag kveld at rundt 1000 abonnenter har vært uten strøm i Nordland. Hovedsakelig i Helgelandsområdet, men også i Narvik.

Tallet klokken 21:30, torsdag, er 510 husstander uten strøm.

– Det viktigste for folk nå er å sørge for en alternativ varmekilde, sier han.

220 i Beiarn

I Beiarn skal det være flere hundre som har blitt fri for strøm, torsdag kveld.

– Jeg tror det er snakk om en 220 abonnenter her oppe. Det går bare bra, for vi har stearinlys, og lommelykt og har forberedt oss på en sånn situasjon, sier Ingrid Kolvik Larsen, som bor på Arstad i Beiarn.

Såpass forberedt var de, at telefoner lå på lading for å kunne få underholdning hvis strømmen skulle forsvinne.

– Nå kan vi lytte på lydbok og følge med på hva som skjer via telefonen, sier hun.

Kolvik Larsen sier at de ikke lider noen nød, siden de har mulighet til å fyre i peisen. Hun syns ikke noe synd i seg selv, men tenker heller på andre.

– Det er nok verst for dem som driver i fjøset, og de som ikke har peis. Vi får håpe at strømmen kommer tilbake snart, avslutter hun.

Lastebil blåst av veien

En varebil blåste i formiddag av veien på E6 ved Mjåvatnet i Vefsn.

Foto: NRK-tipser

Holder seg inne

På Helgeland folkehøyskole holder de seg mest mulig inne. Ole Håkon Reiersølmoen sier de føler seg trygge innendørs, men at ekstremværet gjør at stemningen på skolen er anspent.

– Det er fascinerende samtidig som det er skummelt. Så lenge vi er innendørs er vi trygge. Det er beskjeden til alle i området. Hold dere inne.

– Gjennom et folkehøgskoleår har vi mest lyst til å vise den vakre nordnorske naturen. Vi får si at dette på en måte er vakkert og unikt, selv om det har noen uheldige konsekvenser.