NRK Meny
Normal

Ekspertteam fra FN på befaring i Bodø: – Dette er en sjelden mulighet

De har aldri før vært samlet nord for Hamburg. Men nå er FNs eksperter på byplanlegging i Bodø for å gi råd til hvordan den «nye» byen skal se ut.

flyplass_befaring

Ekspertteamet på befaring i Bodø. Ekspertteamet, Habitat Professionals Forum (HPF), er for første gang samlet nord for Hamburg, og er imponerte over Bodø og mulighetene.

Foto: NRK

I februar ble det kjent at regjeringen bevilger 2,4 milliarder kroner til å flytte flyplassen i Bodø 900 meter. Det var startskuddet for et enormt byprosjekt, som har fått stor oppmerksomhet, også utenfor Norges grenser.

Prosjektet – som går ut på å flytte dagens rullebane 900 meter ut mot sjøkanten – omtales som den viktigste strategiske saken for Bodø kommune på 100 år.

Prosjektleder Daniel Bjarmann-Simonsen sier at dette er noe de skal jobbe med sammen i årene som kommer og er glad for å endelig være i gang.

– Nå er vi virkelig i gang med planleggingen, og dette er en planlegging som skal skje både med internasjonale eksperter og med lokalbefolkningen i Bodø.

Ekspertteamet, Habitat Professionals Forum (HPF), er for første gang samlet nord for Hamburg, og er imponerte over Bodø og mulighetene.

– Det er en utrolig spennende og sjelden mulighet vi får, det er ikke hver dag en flyplass og en bydel bygges, sier arkitekt Arunava Sarkar.

– Utrolige omgivelser

Sivilingeniør Faye Beaman mener man har gjort tydelige grep for å hente inn kunnskap og at Bodø har vært åpne på hva de ønsker å gjøre.

– Det er rett og slett et fantastisk sted med utrolige omgivelser, sier hun.

Ordfører Ida Pinnerød forventer nå at de skal få inn nye og spennende ideer til byen.

– Så tror jeg jo at det kan bli noe som også kommer litt overraskende på oss og at de kanskje har noen tanker som ikke vi nødvendigvis har. De ser jo på Bodø med litt andre øyne enn hva vi gjør, sier hun til NRK.

ny by ny flyplass

Rullebanen i Bodø flyttes 900 meter for å gjøre plass til en ny bydel i Nord-Norges nest største by.

Seks millioner eksperter

I alt seks millioner eksperter er samlet i forumet HPF. De er et nettverk av byplanleggere og regnes som profesjonelle, men uavhengige støttespillere til FN.

Ekspertgruppen skal være i Bodø i en uke, før de starter arbeidet med en rapport, som kommer åtte uker senere. Bodø kommune har donert 500.000 kroner til organisasjonen.

Ekspertgruppen er sammensatt av frivillige som er interesserte i internasjonale byutviklingsspørsmål.

Plukket ut som eneste by

FN-målet om bærekraftige bosettinger er kjernen i HPF. Ett av verktøyene for å nå FNs mål, er såkalte Urban Labs. Her har Bodø, som eneste by, blitt plukket ut.

– Ekspertenes rapporter skal være så objektive som mulig. Observasjonene skal gjøres gjennom å oppleve området for første gang, sier HPF-leder Ismael Fernandez y Mejia.

Prosjektet Ny by – Ny Flyplass er bare noe av det forumet ønsker å jobbe med. Urban planlegging og økonomi er blant temaene Mejia forventer at man fokuserer på.

– Kanskje må de som har jobbet med militærflyplassen i byen finne andre jobber og andre felt å jobbe med når basen flyttes. Vi må se på denne økonomiske reorganiseringen av regionen. Det blir en del av rapporten.