Hopp til innhold

E6 Saltfjellet stengt: – Vi har stått her i 19 timer

E6 Saltfjellet har vært stengt siden mandag og Nordlandsbanen har store forsinkelser knyttet til uværet. Nordlandsbanen ligger an til å åpne i ettermiddag, men i Saltdal har et titalls vogntog stått fast i snart et døgn.

saltdal

I formiddag var parkeringsplassen ved Storjord fylt av vogntog og trailere som venter på å passere Saltfjellet. Yrkessjåfør Andreas Forså som er på stedet anslår at det er rundt 30 biler som står og venter.

Foto: Andreas Forså

Flere vegstrekninger er stengt i Nordland på grunn av uværet. Saltfjellet har vært stengt siden klokken 12:00 mandag og vil vurderes åpnet igjen tirsdag ettermiddag.

En av vogntogsjåførene NRK har snakket med sier de er flere som har stått i 19 timer og ventet på at fjellovergangen skal åpne.

– Man må jo være forberedt på at det kan skje på fjellovergangene, men det er klart man blir rastløs etter hvert, sier vogntogsjåfør Andreas Forså til NRK.

Flere av vogntogene frakter varer som skulle ha kommet frem, men som Forså poengterer er det lite de får gjort noe med.

Dårlige prognoser for åpning

Vegtrafikksentralen melder at det er dårlige værprognoser, sterk vind og mye snøføyke, og at det derfor er små utsikter for å innføre kolonnekjøring etter klokken 16.

– E6 Saltfjellet ble stengt like før klokken 12 mandag formiddag. Det har vært åpent med kolonnekjøring fra klokken 12 til 15, før det ble stengt igjen, sier Renate Aanes trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen.

saltdal2

Flere vogntog har kommet til i løpet av dagen og har hatt nødt til å finne seg en plass på parkeringen sammen med de mange andre som venter på vinterstengt vei.

Foto: Andreas Forså

På E12 Umbukta er det kolonnekjøring for øyeblikket, mens E6 Saltfjellet er stengt. I Troms er det ikke noe som er stengt på grunn av været. I Finnmark er det kolonnekjøring på fv. 891, fv. 890 og fv. 888. Veien til Nordkapp er også stengt i dag, selv om denne vanligvis har kolonnekjøring på vinterstid.

Regner med åpning av Nordlandsbanen i ettermiddag

Tidlig tirsdag morgen kjørte en skinnegående snøfreser seg fast på Nordlandsbanen. Fra klokken 05:00 til rundt klokken 12:00 stod maskinen fast. Bane NOR fikk hjelp av godt gravearbeid fra sine medarbeidere og ei gravemaskin og fikk til slutt løs maskinen.

– De holder nå på med snørydding mellom Lønsdal og Kjemåga, og vil starte på strekningen Lønsdal til Dunderland klokken 15:00, sier pressevakt i Bane NOR, Harry Korslund.

Dette medfører at nattoget til Bodø som skulle ankomme endestasjonen i morges kan kjøre vi dere fra rundt klokken 17:00.

graddis

Slik så det ut på fjellovergangen ved Graddis i formiddag. Veien er nå åpnet for trafikk.

Foto: Statens vegvesen

Vinden vil holde seg utover dagen.

– Vi hadde kanskje den sterkeste vinden i morges, men slik som det er nå vil det fortsette resten av dagen, sier vakthavende meteorolog Trond Lien ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Noen steder har vindstyrken vært oppe i full storm i Nord-Norge, blant annet i enkelte steder i Ofoten.

– Slik det er nå kan vinden gi ytterligere problemer for flytrafikken. På Sandnessjøen har vi registrert krossvind som gjør at det vil være vanskelig å komme seg ned, sier han.

Flere reisende med tog rammet av uværet.

Nordlandsbanen har også vært til dels hardt rammet av uværet i dag. Morgentogene fra henholdsvis Bodø og Trondheim har hatt problemer i forbindelse med en snøfreser som har kjørt seg fast mellom Dunderland og Lønsdal.

– Det nærmer seg nye avganger fra Trondheim og Bodø. Vi venter for å se om vi må sette inn buss, men det hjelper heller ikke når E6 er stengt, sier Håkon Myhre, pressevakt NSB.

NSB avventer klarsignal fra Bane NOR om at de kan kjøre togene videre og eventuelt sende de øvrige avgangene i nord- og sørgående retning på Nordlandsbanen.