Hopp til innhold

Dykkerlege: – Slike dykk er ekstremt krevende og kan fort bli farlig

– Å dykke ned til 130 meter i Pluragrotta er ekstremsport. Det er ytterst få i Norge som er kvalifisert for slik dykking, sier Norges mest erfarne dykkerlege.

Jan Risberg, dykkerlege

Dykkerlege Jan Risberg er selv sportsdykker, og var med under bergingsaksjonen av den 37-årige norske dykkeren som omkom i Pluragrotta i 2006. – Vår oppgave var å beskytte redningsdykkerne som skulle inn og redde ut den døde dykkeren, forteller han.

To finske grottedykkere omkom natt til fredag i Pluragrotta, halvannen kilometer inn i Nord-Europas lengste grottesystem. De to døde dykkerne skal befinne seg på rundt 130 meters dyp.

– Det er ekstremt krevende å dykke på 130 meter inne i ei grotte. Kravene til utstyr og kompetanse er store på slike dyp. Det er ytterst få i Norge som er kvalifiserte, sier dykkerlege Jan Risberg.

Han en av de mest erfarne dykkerlegene i Norge, og er blant annet den som står bak godkjente norske dykkertabeller. Han er medisinsk ansvarlig ved marinebasen på Haakonsvern.

På 130 meters dybde kan du ikke lenger puste trykkluft slik som vanlige sportsdykkere gjør.

Her gikk de finke dykkerne ned til Pluragrotta

Her gikk de finske dykkerne ned til Pluragrotta.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Når du går over på blandingsgasser med tilsatt helium, øker risikoen for å få for lite oksygen eller opphopning av oksygen i blodet. Det er også en stor utfordring å ha nok gass. Årsaken er at det går med mye pustegass på disse dybdene, sier han til NRK.no.

– Svært avanserte dykk

I dykke ned til 130 meter en avansert operasjon, ifølge dykkerlegen. Årsaken er at dykkeren ikke har en direkte «nødutgang» til en sikker og trygg overflate dersom uhellet er ute.

– Du må bruke helt andre beredskapssystemer for å håndtere en tom-for-gass-situasjon. Dersom du gjør en feil er konsekvensene dramatisk mye større enn dersom du driver sportsdykking, og kan gå rett til overflaten, sier Risberg.

Dersom dykkeren feilberegner eller noe går galt med utstyret, er det største problemet at dykkeren enten får for lite eller for mye oksygen, eller for mye CO2 i blodet.

– Enten det er utstyrssvikt eller menneskelig feil, er sluttresultatet at dykkeren drukner, sier Risberg til NRK.no.

På 130 meter er trykket er 14 ganger større enn på overflaten

– Trykket i seg selv er ikke det største problemet, selv ikke på 130 meter. Det er lang dykketid kombinert med kulde som gir problemer.

Færre ulykker

Dykkerulykke i Pluragrotta

Politiet i Helgeland vet ikke når de kan begynne arbeidet med å hente ut de to finske sportsdykkerne som omkom i Pluragrotta i Nordland fredag.

Foto: Hans Petter Sørensen

I de årene Risberg har jobbet som dykkerlege har det blitt færre tilfeller med trykkfallssyke.

– Antall dødsfall, holder seg imidlertid konstant. Det varierer mellom fire og åtte dødsfall per år. Dødsfall knyttet til denne typen ekstremdykking er sjeldne. De som driver med slik dykking er godt forberedt, og planlegger for flere eventualiteter enn vanlige sportsdykkere, sier dykkerlegen.

Han vil ikke gå så langt som å kalle dykking på 130 meter inne i en trang grotte for dumdristig.

– Det er ikke mer dumdristig enn polferder og Mount Everest-ekspedisjoner. Men det er ekstremt krevende og kan fort bli farlig.

– Risikoen øker med dybden

Nestleder Nils Eldby i Norsk grottedykkerforbund

Styremedlem Nils Eldby i Norsk grottedykkerforbund avviser at grottedykkerne utsetter seg for større risiko enn andre dykkere.

Foto: Torbjørn Brovold

Styremedlem Nils Eldby i Norsk grottedykkerforbund avviser at grottedykkerne utsetter seg for støtte risiko enn andre dykkere.

– Har du opplæring, erfaring, utstyr og en god plan er ikke risikoen ved grottedykking særlig stor. Grottedykking bedrives over hele verden, og det er få ulykker. Det er tragisk når det skjer, men det endrer ikke min oppfatning av at dette er en lite risikofylt aktivitet, sier Eldby til NRK.no.

Han dykket for første gang i Pluragrotta i Rana for 15 år siden. Men han har aldri vært så dypt som 130 meter.

– Risikoen øker med dybden. Den største risikoen er trykkfallssyke. I Pluragrotta er det langt inn i tillegg og lave temperaturer året rundt. Det kalde vannet gjør at de lange dekompresjonsstoppene du må ha på vei opp etter et dykk er mer komplisert å gjennomføre, sier han til NRK.no.

Usikkert når dykkerne hentes opp

Politiet på Helgeland vet ikke når de kan begynne arbeidet med å hente ut de to finske grottedykkerne som omkom i Pluragrotta i Nordland sent torsdag kveld.

– Vi arbeider nå med å hente personell til å utføre dykk. I Europa er det fagmiljøer som har dokumentert kompetanse på dette området, og som gjorde en liknende jobb for politiet på Helgeland i 2006. Dette er et vel så krevende oppdrag og det er viktig å finne best mulig kvalifisert personell, skriver kommunikasjonsrådgiver Mette Horsberg i Helgeland politidistrikt i en pressemelding etter mandagens stabsmøte.

Politiet legger til at logistikk vil bli en utfordring med tanke på frakting av personell og nødvendig utstyr til Mo i Rana.

– Vi vet derfor ikke tidspunktet for opphentingen nå. Det vil ta tid og det er snakk om mange dager. Dette er en arbeidsoperasjon som krever nøye planlegging og høy ekspertise for å gjennomføre. Det er viktig å få hentet ut de omkomne, og dette må skje under tryggest mulig forhold, opplyser politiet.

Politiet vil gi beskjed i god tid når de vet tidspunktet for igangsetting av operasjonen.

(artikkelen fortsetter under)

I august 2012 gikk finske dykkere ned til hele 132 meters dyp i Nord-Europas dypeste grotte. Fredag omkom to dykkere på samme sted.

VIDEO: I august 2012 gikk finske dykkere ned til hele 132 meters dyp i Nord-Europas dypeste grotte. Fredag omkom to dykkere på samme sted. Publisert med tillatelse fra Taija Nevalainen og Jukka Öster.

Dødsfall også i 2006

Pluragrotta er landets største vannfylte grottesystem og er et yndet utfartsmål for dykkere. Fredagens tragiske ulykke er ikke den første i Pluragrotta. 16. august i 2006 omkom en 37 år gammel mann fra Grimstad i en drukningsulykke 1.200 meter inn i det massive grottesystemet.

Den omkomne dykket sammen med en annen, men gikk tom for luft på 110 meters dyp etter å ha fått skader på dykkerutstyret.

Makkeren klarte å ta kameraten opp på 75-meters dyp, men da stod ikke lenger livet til redde. Kameraten måtte da komme seg ut, for å i det hele tatt berge sitt eget liv. Den omkomne ble hentet ut etter tre uker.

37-årig dykker omkom i Plura i 2006

VIDEO: Om kvelden 16. august 2006 omkom en dykker i grotta Plura. Ulykken skjedde 1200 meter inne i fjellet på 90 meters dyp.