Hetebølge har ødelagt drikkevannet i Røst

Det varme sommerværet den siste tiden har ført til brunt drikkevann i øykommunen Røst. – Dette vannet vil ingen bruke, sier ordføreren. Men operafestival blir det uansett.

Haukugler i Lofoten

Røst-ordfører Tor Arne Andreassen håper på rask løsning, men i mellomtiden må innbyggerne i Røst klare seg uten drikkevann.

Foto: Jon Olav Larsen

Kommunens renseanlegg har siden slutten av forrige uke vært slått ut av varmen, og vannet i springen har derfor vært urenset og misfarget. Over en uke senere er problemene ved kommunens renseanlegg fortsatt ikke løst.

Tor-Arne Andreassen

Tor Arne Andreassen synes det er synd at den fine sommeren har ødelagt vannet på Røst.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Vi har problemer med å få renset vannet vårt her ute på Røst. Den kraftige varmen har gjort at vi har fått for varmt vann i bassenget vi tar vann fra. Det blir en oppblomstring av alger og da blir det vanskelig å få renset vannet, forteller ordfører Tor Arne Andreassen.

– Det er jo synd at det er varmen som ødelegger. Det er jo ikke ofte vi får så fine somre som vi har hatt i år her på Røst, men at det gjør at vi blir tom for vann er jo ikke bra.

Røst har innført kokevarsel for drikkevannet for å forebygge vannbåren smitte.

– Folk kan koke vannet og bruke det, men vannet har en brunaktig farge, og jeg har ikke hørt om noen som har gjort det, sier Andreassen.

Tankbil fra Bodø

Ordføreren forteller at dette ikke er første gang en slik situasjon oppstår på Røst, og folk er fleksible.

For å skaffe rent vann til innbyggerne har kommunen fått en tankbil fra Bodø, som folk kan fylle vann på dunker fra. Hver husstand får 20 liter vann per døgn.

– Butikkene har kjøpt inn masse flaskevann, og vi har fått en tankbil som har vært behjelpelig til å komme med vann. Folk kan komme og hente på dunker, så de klarer seg. Dette er jo ikke første gangen slikt skjer på Røst, så da får vi heller kose oss med været og ikke tenke så mye på vannet, forteller Andreassen.

– Folk synes jo ikke dette er den ideelle situasjonen, men de har forståelse for at slikt skjer. De tar dette med fatning og det er veldig fint.

Vannmangelen skaper konsekvenser

Odd Johan Pedersen er daglig leder i AS Glea, som produserer tørrfisk. Om vannet ikke kommer tilbake vil det på lang sikt bli problematisk for produksjonen.

– Akkurat nå går produksjonen ganske greit. Kommunen har ordnet med en tankbil med vann, så akkurat nå har vi nok til produksjonen, men vi håper det blir en snarlig løsning på problemet.

– Vi har hatt problemer med å få tak i is for å holde fisken fersk. Det har også være problematisk med misfarging av isen, men det har ikke gått utover kvaliteten på fisken vår og det går greit for nå.

Kommunen har nå bestilt nye filtre til rensemaskinene og jobber hardt for å få problemet løst.

– Vann nok til alle

Timingen på den dårlige vannkvaliteten er også uheldig for Røst ettersom det er ventet storinnrykk av besøkende i forbindelse med Querinioperaen som blir arrangert denne helgen.

Operasjef Hildegunn Pettersen forteller at de har fått mange bekymrede telefoner fra folk med spørsmål om vannet.

Hun kan imidlertid berolige alle som kunne tenke seg å ta turen til Røst.

– Det er drikkevann nok til alle, det kan jeg garantere, sier operasjefen som gleder seg til å ta i mot nærmere tusen besøkende i løpet av helgen.

Querinioperaen arrangeres til minne om handelsmannen Pietro Querini som i 1432 strandet på Røst.

Laster kart, vennligst vent...