Dømt for overgrep mot mindreårig stedatter

En mann fra Vesterålen er dømt til nesten seks års fengsel for seksuelle overgrep mot stedatteren. Jenta var åtte år da de første overgrepene skjedde.

Vesterålen tingrett

Vesterålen tingrett har dømt en mann i 50-årene for overgrep mot sin daværende stedatter.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Mannen i 50-årene er dømt til fem år og åtte måneders fengsel for å ha begått cirka 30 overgrep mot stedatteren over en toårsperiode. Han må også betale 300 000 kroner i erstatning.

Overgrepene skjedde mens jentas mor jobbet kveldskift.

– Vi er fornøyd med at retten har sett saken på sammen måte som vi har gjort, og at den tiltalte har fått den straffen vi la ned påstand om, sier statsadvokat Thor Erik Høiskar.

Anker dommen

Først flere år etter at samboerforholdet var over, forklarte jenta for venner og familie hva hun var blitt utsatt for. Da kontaktet et familiemedlem politiet som satte igang etterforskning.

Trude Marie Wold

Bistandsadvokat Trude Marie Wold er tilfreds med dommen.

Foto: Advokathuset Wold

– Jenta selv ønsket ikke å anmelde forholdet, men i dag er hun glad for at det ble gjort og at stefaren får sin straff, sier bistandsadvokat Trude Wold.

I tingretten erklærte den dømte mannen seg ikke skyldig. Han anket dommen på stedet.

– Det skal ikke være slik at en tiltalt person må bevise sin uskyld, men her føler min klient at han må det, sier forsvarer Einar Grape.

Han beskriver forholdet mellom de to som et vanlig forhold mellom ei jente og en stefar.

– Denne saken kom som lyn fra klar himmel, og min klient forstår ikke hvorfor disse påstandene kom så mange år etter at samboerforholdet ble avsluttet, sier forsvarsadvokat.

Einar Grape

Den dømte mannens forsvarsadvokat, Einar Grape, anket dommen på stedet.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Mor ante ingenting

I dommen la retten til grunn den fornærmede jentas forklaring. Retten fant det skjerpende at overgrepene skjedde av en omsorgsperson i hjemmet hennes og at hun i en lang periode har levd med angst for nye overgrep.

Den fornærmede jenta må på nytt fortelle om det som skjedde når ankesaken skal opp.

– Det er naturligvis tøft for henne å gå igjennom dette en gang til, men hun er innstilt på å klare det. Dette er ei jente med bein i nesa som klarer seg godt, selv om hun naturligvis må leve med det som har skjedd resten av livet, sier Trude Wold.

Jenta tar i dag videregående utdanning, og har ifølge bistandsadvokaten et nært forhold til sin mor. Hun skal ikke ha hatt noen mistanke til overgrepene som skjedde mens hun var samboer med mannen.