Disse svette sauene «lammer» tunneltrafikken

Stekende sol og varme gjør at sauene flykter inn i tunneler og skaper trafikkfarlige situasjoner for bilister.

Stekende sol og varme gjør at sauene flykter inn i tunneler og skaper trafikkfarlige situasjoner for bilister.

Sauer i veibanen kan skape trafikkfarlige situasjoner og i formiddag måtte to personer på motorsykkel til sykehus etter at de kjørte på en sau i Lunner i Oppland. Sauen døde momentant.

I Beiarn i Nordland er sauer i veibanen et velkjent problem. Sauene rømmer fra varmen og søker etter skygge – gjerne inne i tunneler.

– Når du kommer kjørende med solskinn i øynene er det helt umulig å se sauene i den mørke tunnelen. Det er veldig skummelt, sier Bjørn Trones som bor i Beiarn.

Skremmende møte med sau

Han var lørdag på vei hjem langs riksvei 813. Da han kom til Reinhornheia tunnel ble han møtt av en flokk sauer som hadde klumpet seg sammen i tunnelen.

– Turister og andre besøkende vet nok ikke om dette, så det kan fort smelle.

Klok av tidligere erfaringer, kjørte Trones forsiktig mot tunnelåpningen.

– Det er sånn hele tiden. Ofte er det opp mot 30 sauer samlet ved tunnelåpningen. Ofte i begge endene av tunnelen. Det er veldig fort gjort å kjøre rett i dem på vei inn i tunnelen.

Han hadde også slått på dashbord-kameraet for å dokumentere sauemengden. Trones ønsker nå å advare andre bilister.

– Det er nok for å avkjøle seg for å komme unna varmen. Men det skulle vært ferist på begge sider av tunnelen og noe gjerde, slik at vi hadde unngått dette.

Hetebølge i nord

Den siste uke har gradestokken i Nord-Norge bikket 30 varmegrader flere steder, og nordlendingene har jublet over varmerekorder.

Men det gode været har også sine baksider. Tidligere i dag oppstod en gressbrann på Kvina i Lurøy i Nordland hvor 15 mål ble svidd av. Brannvesenet gikk i går ut og ba folk tenke seg om to ganger før de fyrer opp grillen sin.

Også hos bøndene gir det varme været bekymring. De frykter for avlingene sine dersom det ikke kommer nedbør snart.

(artikkelen fortsetter under)

Bøndene i Brønnøy danser for å tiltrekke seg regnet.

HÅPER Å TILREKKE SEG REGNET: Bøndene fortviler, og frykter hetebølgen vil ødelegge avlingene. – I år må vi ty til andre makter, forteller Bernt Skartad, fylkesleder i Norges Bondelag, om regndansen som du kan se i denne videoen. FOTO: Ole-Christian Olsen.

– Lukter som en fjøs

Med stekende varme er det kanskje ikke så rart at sauene trekker inn i skyggen i Beiarn. Men sauesammenkomsten har også ført til en uvanlig odør inne i tunnelen.

– Det lukter direkte sauefjøs når vi kjører gjennom. Det kommer sivende inn gjennom klimaanlegget. Folk synes det er forferdelig.

André Kristoffersen

Beiarn-bonden André Kristoffersen.

Foto: Privat

Beiarn-bonden André Kristoffersen i Nordland Sau og Geit bekrefter at lukten er bedrøvelig.

– Det lukter ganske heftig der inne. Vilskremmere er forsøkt, men sauen ble ikke skremt. Nå skal kommunen montere elektriske ferister om ikke så lenge, så da får vi bukt med problemet.

Kristoffersen har selv hørt at folk har observert over 300 sau i tunnelen samtidig. Da blir lukta deretter.

– Frem til ferister er montert, skal det spyles to ganger i uka. De søker nok tilflukt i tunnelen på grunn av varmen. Tunnelen har vært der i mange år, men problemet har aldri vært større enn nå. Det begynte med noen få, og nå er nesten alle sauene på fjellet innom der.

Også andre tunneler i kommunen har det har vært både reinsdyr og sau, ifølge Kristoffersen.

– De er kreative dyr og ryktet sprer seg. Det må kjøres forsiktig her.

Laster kart, vennligst vent...

Reinhornheia tunnel går gjennom Reinhornheia på Beiarfjellet mellom Misværdalen og Beiardalen. Tunnelen er 478 meter lang.