NRK Meny
Normal

Diett gir bedre laksefilet

Gi mindre mat til oppdrettslaksen, og du får både bedre og større laks. Det viser ny forskning fra høgskolen i Bodø.

Laksefilet
Foto: Kjell Herskedal / Scanpix

-Laksen utnytter fôret bedre når den får mindre mat, sier havbruksforsker Chris André Johnsen.

Under forsøket ble fôrmengden redusert med fire prosent. Men ved å redusere fôrmengden og antall fôringer tar det noe lengre tid før laksen er klar for slakting.

Han mener forskningsresultatet vil bety at det blir billigere å produsere laks.

Rødere filét

Johnsen har nylig avsluttet sin mastergradsoppgave på avdeling for fiskeri- og naturfag ved høgskolen i Bodø. Forskningen ble utført i samarbeid med Gildeskål Forskningsstasjon og fôrprodusenten Biomar.

 

Ved å halvere fôringshyppigheten av oppdrettslaks mener Johnsen fisken utnytter maten i sterkere grad, og at kvaliteten på laksekjøttet blir bedre. 

- Du får en tettere muskelfiberstruktur som gjør at kvaliteten på laksen blir forbedret. Den får en hardere filet og fileten ser rødere ut, sier Johnsen.

Tar lengre tid

Under forsøket ble fôrmengden redusert med fire prosent. Forskningsresultatet kan bety reduserte produksjonskostnader. Men ved å redusere fôrmengden og antall fôringer, tar det noe lengre tid før laksen er klar for slakting.

- Produksjonstiden er ikke avskrekkende lang. For å produsere en laks på fire og et halvt kilo, gir denne oppdrettsmåten en forlenget produksjonstid på rundt ti dager, sier den ferske masteren i havbruk.

Positivt

Oppdrettsnæringa vil se nærmere på forskninga, sier Tor Anders Elvegård i Nordlaks Oppdrett.

- Vi er jo hele tiden på jakt etter bedre og mer effektive måter å produsere laks på, og vi synes det er positivt at det forskes på dette også i Nordland, sier Elvegård.