Hopp til innhold

Slakteri: – Dette er ikke vår feil

Et overraskende syn møtte forbipasserende ved fjorden på Bjerka i dag. Fra et av Norturas rør strømmet det blodfarget vann ut i sjøen, men slakteriet hevder renseanlegget deres er i orden.

Blodfarget vann ut av røret

Ut av dette røret kommer noe som ligner på blodfarget vann, som farger flere meter av sjøvannet ved strandlinjen i Vallabotnet på Bjerka rødt.

Foto: Hans Fredhult

To dager på rad har Hans Fredhult og hans arbeidskollegaer fra Statkraft blitt møtt av et overraskende syn når de har jobbet langs strandlinjen ved Vallabotnet på Bjerka i Hemnes kommune. På baksiden av Norturas slakteri var fjorden farget blodrød både tirsdag og onsdag.

– Det første vi tenkte var at en slik praksis kan umulig Nortura ha. Det er jo en sandstrand, og det er vel ikke så trivelig å bade i slikt blodvann, sier Fredhult.

Ukjent for Nortura

Fabrikksjefen var ikke kjent med at fjorden ble farget rød, før NRK tok kontakt. Han forteller at slakterblodet de har samlet opp i tanker, gjennomgår en renseprosess før det blir dumpet i sjøen.

– Når tankene skal vaskes renner det gjennom vårt renseanlegg, og så går det igjennom kommunens renseanlegg, før det sendes ut i fjorden, forteller fabrikksjef i Bjerka, Roger Nyland.

Blodfarget vann utenfor Nortura

Ville du badet her? To dager på rad har Vallabotnet i Bjerka hatt en kraftig rød farge i strandkanten. Fargen har utover ettermiddagen blitt blandet ut av sjøvannet.

Foto: Hans Fredhult

– Ingenting galt

Ifølge teknisk leder ved slakteriet. Roger Skjellhaug, er det ingenting som tyder på feil ved renseanlegget deres. Han mener årsaken til det røde vannet må ligge et annet sted.

– Vårt renseanlegg er det ingenting galt med. I morgen får jeg vite om den tekniske avdelingen for kommunens renseanlegg har oppdaget feil i deres system, sier Skjellhaug.

Den tekniske lederen ser ikke på problemet som alvorlig, da blodet ifølge han raskt blander seg med sjøvann.

Feil i kommunens pumper

Avløpsvannet som kommer fra Nortura går via en pumpestasjon som Hemnes kommune har ansvaret for. Når disse pumpene ikke går, vil avløpsvannet bli skylt ut i fjorden.

– Pumpestasjonen har hatt en teknisk feil i to dager. Feilen gjorde at pumpene på stasjonen sluttet å gå, og blodet fra Nortura gikk inn i et reserverør som går ut i fjorden, forteller Atle Tollånes, som er overordnet teknisk vakt i kommunen.

Kommunen sier at slike feil ikke oppstår ofte, og at det ikke er et problem for fjorden som er stor nok til å tåle et slikt utslipp.